Jólét rangsor

Ahol jó élni, ott rossz az idő? Úgy fest, hogy igen, valószínűleg csak a relatív időjárási nehézségek alakítanak ki olyan kooperáción alapuló, toleráns emberi civilizációt, ami elvezet a magas életszínvonalhoz, nagyon kevés hely van a világon, ami a kellemes klíma és a kiemelkedően jó életkörülmények ötvözetét adná, a túl jó időben ellustulunk. Amúgy a top 10-ből 7 európai ország és 10/10 a nyugati civilizáció tagja, tehát Európa a világ egyik legjobb helye.

Prosperitás-rangsor, hol a legjobb az élet

Egy alindex még ebből a felmérésből: Kanadában a legteljesebbek a személyi szabadságjogok a világon. Beszédes, hogy az az ország a legszabadabb, ahol a polgárok a leginkább garantálnák mások számára is a szabadságot – a szabadság olyan különös jószág, amit ha másoktól elveszel, neked is kevesebb jut és fordítva.

„Canada is now the freest country in the world, having risen five places to 1st in the Personal Freedom sub-index. The country is the most tolerant of immigrants in the world. 92% of people think the country is a good place for immigrants. It is also the fifth most tolerant of ethnic minorities. 92% of people think that the country is a good place for ethnic minorities. 94% of Canadians believe that they have the freedom to choose the course of their own lives – the fifth highest in the world.”

P.S: ezekhez a „jólét” rangsorokhoz azért sosem árt odarakni a történelmi perspektívát, hogy milyen új, maximum 200, de inkább 100 éves jelenséggel állunk szemben, amikor emberi jólétről egyáltalán beszélni lehet, köszönhetően az ipari forradalomnak és a globalizációnak.

longgdp