Űrkapitalizmus

Mérföldkő: a NASA egyszerre három magánvállalattal (Orbital ATK, Sierra Nevada Corp., SpaceX) kötött hosszú távú szerződést űrbeli teherszállításra. A lehető legjobb, ami történhet: az űr magánosítása, sokkal olcsóbb és hatékonyabb lesz, ha a verseny ott is megjelenik, mintha a mindig túlköltekező, pocsékoló állam uralná. Kifelé az állammal az űrből, éljen az űrkapitalizmus! :-)

Irán elleni szankciók részleges feloldása: azonnal megrendeltek 114 Airbust. A fejlett gazdaságoknak és Iránnak is jó a változás, win-win. A szankciók egyébként annyiban jót tettek Iránnal, hogy miattuk nem tudott egyoldalúan az energiaexportra támaszkodni, ezért nem olyan mértékben sújtja a nyersanyagátok, mint mondjuk a brazilokat, Venezuelát, a szaúdiakat vagy éppen Mordort. A külső szankció néha hasznos, mert belső szigorra ösztönöz, javítja a versenyképességet, ahogy a külső támogatás (mint pl. az EU-pénzek kis honunkban) meg káros, mert elkényelmesedéshez, torzuló piaci viszonyokhoz és végső soron a versenyképesség romlásához vezet. Semmi támogatást senkinek. :-)

Laujar de Andarax. Hallottatok róla? Ez egy 1500 fős andalúziai hegyi falu, ahol a lakosság fele nyert a lottón, összesen 250 millió eurót (!) kaszáltak. Következmény? Másnap 20%-ot emelkedtek az ingatlanárak, elkelt pár Merci meg Land Rover. Ha nem fektetik be okosan a fejenként pár százezer eurós nyereményt, pl. valamilyen jövedelmet fialó vállalkozásba, nem lesz belőle tartós gazdagság, csak pár átmulatott jó év.

Ez a lottófalu jutott eszembe a CSOK-nak becézett családi ingyenmilliókról és nem véletlenül. Mivel, ahogy olvasom, jelenleg a piacon összesen 2000 (!) olyan ingatlan van, ami megfelel a támasztott kritériumoknak, ezeknek az ára azonnal 10-20%-ot emelkedett, és ez csak a kezdet. A megvásárolható ingatlanoknak használatbevételi engedéllyel kell rendelkezni, a piacon meg alig van ilyen, az új építésekből, ha elindulnak, majd csak 2017-ben meg 2018-ban lesz megvehető lakás, garantálható, hogy majd tülekedni fognak az ingatlanokért. Ha 500 új lakásra jön 5000 vevő, mi lesz a következmény? További vad áremelkedés – olyan dologra támasztanak mesterséges keresletet állami beavatkozással, ami hiánycikk, nincs.

Amúgy piacbarát gazdaságpolitika és annak következtében organikusan és fenntarthatóan emelkedő átlagos bérszínvonal (lásd pl. észtek 1000 eurós átlagbér a liberális gazdaságpolitikának köszönhetően) sokkal nagyobb és tartósabb segítség volna úgy a lakhatási gondokkal küzdőknek, ahogy a gyerekvállalási kedvnek.