USA populáció projekció

Piacok: az augusztusi mélypontoknál. Itt elképzelhető egy kis bruszt a vevők és az eladók között.

USA populáció projekció: 2065-re 440 millióra nőhet a lakosság (+120 millió), a növekedés nagyrészt, de nem csak, a jelenbeli és a korábbi migrációnak köszönhető, nagyon egészséges az USA demográfiai trendje, erről az oldalról alátámasztott a gazdaság növekedése, évi kb. 1%-kal nő a népesség, simán lehet évi 2-3% tartós növekedési potenciál az amcsi gazdaságban. (Huplikkal persze, addig azért tuti lesz közben pár egészséges recesszió is.) A másik, ami aládúcolja, hogy az egyéni szabadságjogok, a szellemi és fizikai tulajdonhoz fűződő jogok erősen körbe vannak bástyázva, és emiatt nagy szellemi és fizikai tőkevonzó képessége van és valószínűleg lesz az USA-nak.

Vagyonhatás Kínában: beesett a tőzsde, és a lakosság egyből visszafogta a távolabbi célokra tervezett utazásokat, de nagyon durván, decemberre több mint 30%-kal (!) estek év/év alapon az USA–EU foglalások. Lehet benne persze pszichológiai összefüggés is, a piac rosszabb időket jelez előre és ezt olvasva óvatosabban tervezik az emberek a családi büdzséket – de mint tudjuk, 99% úgyis pszichológia, a jövőre vonatkozó várakozások formálják a jövőt.

Bioweapon defense mode

Tesla belecsap a lecsóba, elkezdték tolni az új modelljüket, noha még nincsen készen teljes fokozatú gyártásra, ki kell használni a VW balhé adta marketing lehetőséget, ilyen egyszer adódik az életben…

„Tesla has only just started building the SUV, and Mr. Musk said production now is very slow. He wouldn’t make a guess as to how many the company might be able to build this year but said orders placed today for the vehicle would take 8 to 12 months to fill.”

Jó kis hype, ahogy alakulnak a dolgok, simán lehet, hogy a másodpiacon használtan drágább lesz a modell, mint újonnan (á la merkúri idők idehaza):

„Some of Tesla’s customers have been waiting for more than three years, having put down $40,000 to be among the “signature” group that gets the vehicles first.”

És még rátesz Musk egy lapáttal, VW kormoz, a Tesla meg akár biológiai fegyver ellen is hatásos szűrőt rak a kocsiba… :-)

„It also has a HEPA air filter that Mr. Musk said would make the air in the cabin so clean that it actually could filter chemicals from a biological weapon. “Bioweapon defense mode is there, in the HVAC” menu, he said.”