Alkalmazkodás a nyersanyagszektorban

Pattincs az augusztusi mélypontok negyedév végi meglátogatása után, kérdés, hogy mennyire lehet tartós mozgás. Elég nagy ijedelem volt hétfőn, ami abból látszott, hogy megütöttek pár eddig kímélt nagy tech darlingot is. Inkább teljesen agyonütött, sokéves/abszolút mélypontra zuhant nyersanyagkapcsolt eszközök ugrottak. Amúgy kezdődik az eredményszezon.


Nyersanyagszektorban zajlik az alacsonyabb árakhoz való alkalmazkodás, Shell felhagy a sarkvidéki kutatásokkal, ilyen árak mellett nem éri meg, illetve csökkentik a kitermelést az egyik legnagyobb chilei rézbányában (réz erre ment 3%-ot). Szépen halad a maga klasszikus útján a nyersanyagciklus. Más kérdés, hogy az ún. környezetvédők a maguk sikerének állítják be azt a folyamatot, ami a sima piaci logikából következik – ezek az alapvetően szabadság- és fejlődésellenes mozgalmak már csak ilyenek, ha tehetnék, nullára radíroznák nem csak az emberi progresszió ütemét, de el is törölnék az ember lábnyomát a földön.

Even the most ardent environmentalist doesn’t really want to stop pollution. If he thinks about it, and doesn’t just talk about it, he wants to have the right amount of pollution. We can’t really afford to eliminate it – not without abandoning all the benefits of technology that we not only enjoy but on which we depend.”
M. Friedman