Sikeres civilizáció

Ahhoz képest, hogy illikvid ünnepi időszak van, borzasztó volatilis lengések vannak, tegnap éppen lefelé 1,5-2%-ot, magas kockázatú környezet.

Egészen hihetetlen lengyel történet: a hadügyminiszter utasítására az éjszaka leple alatt, álkulccsal betörtek egy NATO intézménybe és elfoglalták azt. Sosem volt még ilyen, hogy egy NATO-tag kormánya NATO intézményt foglalt volna el erőszakkal, fokozódik a lengyel paranoiás téboly – a piac nem téved, amikor a lengyel eszközöket leárazza.

Remek írás arról, hogy a világban egyáltalán nem civilizációk összecsapásáról van szó az iszlám terrorizmus vs. Nyugat kapcsán, hiszen gazdasági értelemben sikeres civilizáció itt csupán egy van, a kapitalista-liberális nyugati rendszer, csak ebben vannak meg a feltételei a személyes szabadságnak és ezen keresztül az egyéni motiváción alapuló sikeres gazdasági fejlődésnek. Honnan jöttek az elmúlt évtizedek nagy innovátor cégei és találmányai? Google? Facebook? Génterápia? Robotizáció? Hol jobb élni, Vancouverben vagy Iszlámábádban? Ezért teljesen megalapozatlan, irracionális rettegés a világ eliszlámosodásától tartani, semmi vonzó nincsen egy gazdaságilag totál élet- és versenyképtelen, középkori babonaságokon alapuló eszmerendszerben. Az ún. iszlám államok nem is fognak addig felemelkedni, amíg a szabadságot korlátozó, a nőket rabságban tartó babonaságaikat, tehát magát a vallást nem száműzik a mindennapokból a pincébe, a nyugati civilizációval sem történt ez másként, a nagy felemelkedését a felvilágosodás megteremtette szabadságjogok és az elvilágiasodás, a racionális gondolkodás térnyerése alapozták meg. De még a széles értelemben vett nyugati kultúrkörön belül is látszik, hogy az egyéni szabadságjogokat korlátozó retrográd haramiaállamok a szellemi tőke elveszítésén keresztül hogyan szegényednek el – még a világ legnagyobb olajtartaléka mellett is.

„A Nyugat összehasonlíthatatlanul erősebb. A nyugati civilizáció semennyire sem iszlámosodott el, de mára a legkonzervatívabb muszlim országok is többé-kevésbé elnyugatosodtak. Sőt, még az Iszlám Állam nevű területfoglaló terrorszervezet is. Ezért is dőreség civilizációk összecsapásáról beszélni. A párizsi terrorcselekményekben nem egyik civilizáció támadta meg a másikat, hanem a modern Nyugat perverz karikatúrája követett el merényletet a modern Nyugat ellen.

Az Iszlám Állam nem jöhetett volna létre és nem tarthatná fenn magát a nyugati találmányokon alapuló modern kommunikáció és modern közlekedés nélkül, de ha létrejött volna hasonló fanatikus alakulat, az nyomorúságos sivatagi sejkség lett volna, amilyenből sok volt a történelemben – a kortárs Európában egyiknek se hallották hírét, utólag csak szaktörténészek tudnak róluk.”

Valamelyik sporttévén láttam egy kis filmecskét az iraki focibajnokságról, a játékosok sokat panaszkodtak, hogy nehéz a felkészülés a nagy meleg meg a rossz közbiztonság miatt, és főleg nehéz, sőt lehetetlen edzeni Ramadánkor, amikor estig egy hónapon keresztül mindenki számára kötelezően tilos enni és inni. Erről van szó, 21. századi teljesítményt semmilyen téren nem lehet nyújtani nevetséges babonaságokon alapuló környezetben.