Kis magyar tévépiac

Pénteken rossznak tűnő hírre, ami a globális lassulás amcsi munkaerőpiacra való beszivárgását* mutatta, emelkedés, ami pozitívum. Amcsi indexek jó nagy volatilitás mellett (pl. S&P pénteki ársáv 3%) egyelőre távolodóban a negyedév végén újra megközelített augusztusi mélypontoktól.
*Ilyen folyamatok láttán az amcsi kamatemelés belátható időn belül szinte kizárt, tehát a rossz hír jó hír is egyúttal.

Mordor bombázás Szíriában: nem kérdés, hogy a további destabilizálás a célja, a minél nagyobb káosz, a minél több menekült érkezése Európába, hogy ezzel az általa amúgy is támogatott szélsőségek felé terelni, gyengíteni, nemzetállamokra bontani tudja az EU-t, ami együtt olyan hatalmas gazdasági egység, hogy a gazdaságilag amúgy is gyengülő Mordor eltörpül mellette. Az egyik legfőbb gonosz a világpolitikában, public enemy No.1 – és ami miatt különösen veszélyes, hogy nem a kooperáció, a gyümölcsöző együttműködés terepének nézi a világot, ami ténylegesen; hiszen csak a kooperatív nemzetek, gazdasági egységek sikeresek, hanem valamiféle harcnak, ahol a másik gyarapodása az én veszteségem, ami kőkorszaki premodern világkép. Éppen azért a kompromisszumkészséget a másik fél gyengeségének érzi és csak a nyers erőből ért.

Ultra posse nemo obligatur

Fontos Schäuble interjú, és benne szerintem a lényeg ez a római jogból vett mondat: Ultra posse nemo obligatur, azaz senki nem kötelezhető erején felüli vállalásra. Itt nyilván a menekülthelyzet német kezeléséről van szó, arról, hogy milyen jogi/morális alapokat tudnak teremteni az ajtók bezárására, és ez a hivatkozás az alap megteremtése. Be fognak csukódni ezek az ajtók, kérdés csak az, hogy mikor. És hogy hol.

Kis magyar tévépiaci érdekesség, a Sport TV közleménye:

„Az Antenna Hungária drasztikus árcsökkentési igénye miatt nem tudtunk megállapodni, így november 1-jétől a Sport1, a Sport 2 és a Minimax eltűnik a MinDig TV Extra kínálatából. MinDig Tv Extra hűségnyilatkozattal rendelkező nézőink október 14-ig tudnak szolgáltatót váltani, hűségnyilatkozat nélkül pedig bármikor. A Sport1, a Sport2 és a Minimax minden más szolgáltatónál elérhető.
Váltson szolgáltatót most!”

Ha jól értem, az 56 milliárd Ft-ért beállamosított Antenna Hungária tulajdonában lévő MinDig TV nevű piaci szereplő nem sugározza a Sport1, Sport2 csatornákat, mert azok nem tudtak megegyezni az Antenna Hungáriával a sugárzási díjakról. 1. Hogy lehet tulajdonos az Antenna, mint műsorszóró, egy tévépiaci szereplőben? 2. Egyáltalán mit keres a tévépiacon egy nem profitorientált állami szereplő, ami önmagában sérti a verseny tisztaságát ? (Az is megérne egy misét, hogy az állami tulajdonú sporttévé meg túlfizeti a közvetítési jogokat, áttételesen tiltott állami támogatással működik.)

Én csak focit nézek a tévében, szóval úgy pattannék meg a MinDig TV-től, mint a szél. Állami és olyan is. Az már a legszebb kommunista időket idézi, hogy milyen című közleményben tudatja a Sport TV kivágását maga a MinDig TV, Orwell mind a tíz ujját megnyalná:

„BŐVÜLŐ KÍNÁLAT”

Ezek az államosítások még nagyon sokba fognak kerülni az adófizetőknek.

P.S.: a piaci torta most így fest, vagon közpénzzel kitömött állami szereplő azért nagyon messze van attól, hogy jelentős súlya legyen. Amúgy látom az újabb generációk médiafogyasztási szokásait, nem tévéznek, nem rádióznak, csak neteznek, filmet letöltve vagy streamen néznek. Ebből következően TV előfizetésük nincs is, csak internet…