Erős európai kohézió

Szezonalitás: jön a Hálaadásos, Fekete Péntekes csonka hét, indul az ünnepi szezon. Arccal a pulyka felé.

Érdekes hír volt a héten, hogy rettegetten szigorú FDA engedélyezte egy genetikailag módosított lazac tenyésztését. Egyszerű eset, az atlanti lazacba a kétszer olyan gyorsan növő csendes-óceáni lazac növekedési hormon termeléséért felelős génjét ültették, ezért a nemesített lazacnak ugyanakkora súly eléréséhez 20-25%-kal kevesebb táplálék kell, mint a sima atlanti lazacnak. Ez baromi jó hír a termelőknek, mert versenyképesebben tudnak halat előállítani, jó hír a fogyasztónak, mert még olcsóbb lehet tőle az egykor luxuscikknek számító, ma a globális versenynek és megnőtt termelőkapacitásoknak köszönhetően tömegesen elérhető lazac, és jó hír vad halállománynak, mert tovább csökkenhet a halászattal rájuk kifejtett nyomás, ha jobban megéri tenyészteni, tehát a zöldek is örömujjonghatnak. Tiszta win-win-win szituáció, remek hír. És egyúttal azt is jelenti, hogy roppant versenyképességi nyomás lesz a nem nemesített halakat tenyésztőkön, mert a tenyésztés igen jelentős költségeleme a táplálás az évi 10 milliárd dolláros globális lazacpiacon. (A vad hal persze mindig sokkal drágább lesz, mert finomabb, ez nem kérdés, de az ára olyan magas, és egyre feljebb megy, hogy a széles vásárlóközönség számára nem megfizethető.)

asal

Tán nem is idézném, ha nem láttam volna, hogy a magyar sajtóban hogyan ismertették ezt a fantasztikus dolgot: hogy meri valaki azt állítani csajágaröcsögéről, hogy amire roppant szigorú FDA rábólint, az „méreg”? Az igazi méreg az ilyen sötét középkori babonaság terjesztése. „Mérgező halak érkezhetnek a hazai boltokba” – miféle címadás ez?

fdas

Ha már honi sajtókritika: az is döbbenetes, hogy az index.hu címlapon hoz le öles betűkkel tényként olyan pletykákat újabb terrorfenyegetésekről, amelyeket aztán a cikkben állított forrás is tagad, hogy tőle származnának… Direkt nem adok linket rá.

„The current director of the EU police agency, Europol, Rob Wainwright, told MEPs on Thursday that „although the general assessment across Europe is that at least 5,000 European nationals have travelled to Syria and to Iraq”, his agency could confirm only 2,000 names.”

Tények: Szóval az Europol adatai szerint 2000 terroristagyanús/dzsihádista emberről van szó. Mivel az európai muszlim(gyökerű, nota bene, ők is azért lassan elvilágiasodnak) populáció kb. 20 millió fő lehet, ez a teljes populáció elenyésző töredéke, 1 millióból 100 ember. Mindenki más békés érvényesülésre törekszik. Szóval a probléma létezik, jelentős, de egyáltalán nem akkora, hogy rendőri-titkosszolgálati eszközökkel ne volna megoldható, feltéve, hogy a szükséges páneurópai intézményeket, határőrség, tikosszolgálat, létrehozzák, és a jelek szerint erre van esély.

Ebben a mély és megható gesztusban, ahogy a francia és a német belügyminiszeter ölelkezik, minden benne van, nincs az a segítség, amit a franciák ne kapnának meg, az európai kohézió sokkal erősebb lett, mint korábban volt.

eumeet

Láttam egy meredek grafikont: EU-támogatások Mo.-n, az idei kifizetések elérhetik a GDP 6,5%-át, több mint 2000 milliárd forintot. Teljesen példátlan a magyar gazdaság történetében, hogy a centrum ilyen gigászi összegekkel támogatja a felzárkózást, ennyi lóvét ad puszira, és igencsak halovány lehet a magyar gazdaság saját erejű növekedési potenciálja, hogy ekkora irdatlan stimulus mellett 3%-kal se tud nőni, 5-10% éves gazdasági növekedésnek kéne lenni éveken keresztül és ölesléptű felzárkózásnak a centrumhoz. Öntöm a tűzre a benzint, fújom rá az oxigént, de robbanás helyett csak pislákol – mi lesz, ha elveszem ezeket a segítségeket, por és hamu? Mi lesz az EU-támogatásdrog elvétele után?

Magánberuházások meg nem nagyon vannak a kiszámíthatatlan, nem piacbarát szabályozói környezet miatt, érthetően. Most is elmaradt egy tőzsdei kibocsátás, mert az állam a kibocsátás közben átírta a cég gazdálkodási környezetét, ez milyen már?