Amerikai választások szélsőségekkel

Megint ECB nap: múltkor óriási pofáraesés volt abból, hogy az ECB nem váltotta be a lazításra vonatkozó felfokozott várakozásokat, várakozások most is vannak, de talán többen emlékeznek, mekkora blama volt előző alkalommal, tehát talán nem akkorák. Amúgy elnézve az EU-gazdaságok állapotát, stabil növekedés van, valószínűleg nincs is szükség további stimulusra.

A két populista szélsőség szavazói összeérnek: ugyanaz a „dühös, státuszával elégedetlen fehér férfi”, aki úgy gondolja, hogy a „szabad kereskedelem elveszi az amerikaiak munkáját”, támogatja Trumpot, mint Sanderst: nem véletlen, hogy mindkettő ellenzi a szabadkereskedelmi egyezményeket, pedig azok tudhatóan mindig prosperitást hoznak a verseny élénkítésével és az általa kikényszerített nagyobb hatékonysággal, alacsonyabb árakkal. A jobb/bal populista szélsőségek a szabad kereskedelem ellenzésében, nem először, összeérnek, más országban is így van. Viszont a kisebbségek és a nők körében Clinton tarol, a nők, a jelek szerint, sokkal racionálisabbak, sokkal kevésbé vevők a férfiagyakat megbolondító demagógiára. És még azt a tanulságot is le lehet vonni, hogy olyan társadalmakban, ahol sokféle kisebbség van, nincs homogenitás, kevesebb a táptalaja a bármilyen más csoportok (külföldiek, gazdagok, szegények stb.) ellen irányuló demagógiának. A nők és a bevándorlók a racionalitás fáklyavivői. :-)

„Like Mr. Trump, he seemed to do especially well among those who consider themselves stuck outside the economic mainstream. Among those who considered income inequality the top issue, he beat Mrs. Clinton 60% to 39%. And among those who think trade takes away jobs, he won 56% to 43%.

Together, in other words, Messrs. Trump and Sanders are collapsing what had become, in the 1990s, something of a bipartisan consensus in favor of free trade. And angry white males, many of whom feel trade has marginalized their jobs and prospects, are leading the way.”

Las Vegasban makett formában kiállították a mexikói drogbáró, „El Chapo”, a Köpcös wellnessbunkerét alagútját, amit a börtönből furatott a szökéshez. Nem semmi mérnöki munka, szellőző rendszer és persze villanyvilágítás is van benne, a tervezőmérnököket külön erre a célra küldték ki tanulmányokat folytatni Németországba. A „german engineering”-nek még mindig van renoméja.