Jelentésszezon

Most már rendesen elindul a jelentésszezon, egyik napról a masikra ezért drasztikusan lecsökken a kiszámíthatóság.

Wal-Mart warning a várt/berárazott +4% növekedés helyett 6-12% profitcsökkenés jövőre: ezen keresztül olyan kép kezd kirajzolódni az amcsi gazdaságról, hogy alacsony ütemben nőhet, miközben a cégeknél (kivételek persze vannak) profitrecesszió lehet, hiszen a marginokat megeszi az a kettős hatás, hogy árbevételt jellemzően nem tudnak növelni a belső laza kereslet, illetve a fejlődő piaci visszaesés miatt, viszont a költségek pl. béroldalról nőhetnek, további jelentős béremelést tervez a cég, az idén megemelt minimumórabért pl. 9 dollárról 10-re tervezi felvinni, ami szétgyűrűzhet a gazdaságba. Amúgy a 10% esés a hírre nem tűnik túlreagálásnak.

TTP (Trans-Pacific Partnership): ha nyélbeütődik, nagy jelentőségű lesz, hiszen a globális GDP 40%-át adó országok között bomlanak le az akadályok a szabad kereskedelem előtt, márpedig az ilyen változások mindig élénkítik a gazdaságot azokban az országokban, amelyek részt vesznek benne. Kína nem tagja az egyezménynek, és nem is lehet egyelőre, hiszen nem teljesíti az egyezmény számos előírását pl. a korlátozás nélküli internethozzáférésről, a szabad piaci hozzáférésről vagy a szelllemi tulajdonjogok védelméről. Egy újabb olyan pont, ami Kínát logikusan a liberalizáció felé nyomná, anélkül megreked a gazdasága a pártutasításos gazdasági modell belső tartalékainak kifulladása után.

Az Uber belép a csomagszállító-piacra, egyelőre az USA három városában.

Nagyot ment a napokban egy elemzés arról, hogy mekkora tengervízszint-emelkedés lehet az emberi szennyezőtevékenység miatt (+5-10 méterrel riogatnak 2100-ra), és ha nem csökkentik globálisan a kibocsátást, akkor mennyi város fog víz alá kerülni. Ezzel az okfejtéssel csak egy baj van: egyáltalán nem tudjuk, hogy mi befolyásolja a klíma alakulását és mi nem, nem statikus és roppant bonyolult rendszer. Nem arról van szó, hogy ne lenne jó dolog a környezetvédelem és ne kéne csökkenteni ésszerű mértékben a légkörbe juttatott szennyezőanyag mennyiségét, hanem arról, hogy nem lehet tudni, hogy ha csökkentem, akkor biztos nem fog bekövetkezni az, amitől félve csökkentem, ezek csak hipotézisek. A földtörténet 80%-ában nem volt pl. jégsapka a sarkvidékeken, ergo most még mindig egy kis jégkorszakról tanúskodik a jelenlétük, mi van akkor, ha a zsugorodásuk csak visszatérés egy jellemző állapothoz, amikor jégmentesek a sarkok, és az emberi tevékenységtől függetlenül zajlik? Hogy miféle változások voltak a múltban az ember érdemi beavatkozása nélkül: az amerikai kontinens benépesítését úgy 14-16 ezer évvel ezelőtt az tette lehetővé, hogy a jegesedés miatt kb. 100 méterrel (!) lejjebb volt a tengerszint, mint a megelőző és a későbbi időszakokban, és ezért száraz lábbal át lehetett kelni Ázsiából. Ha lett volna Greenpeace, biztos felszólított volna a földrész benépesítésének azonnali abbahagyásására. :-)