Bérinflációs nyomás Magyarországon

A kínai matek csodája: minden ország és minden cég, aki és amely üzleti kapcsolatban áll Kínával, szenved a csökkenő eladások, zsugorodó kínai kereslet miatt, csak egyedül Kína virágzik eközben, hiszen a statisztikai hivatal kihozta, hogy 6,9%-kal nőtt a gazdaság. Papíron.

Egyre világosabban látszik, hogy igen komoly bérinflációs nyomás van és lesz a magyar gazdaságban, több területen már most 10%+ béremelések voltak, és mivel az elöregedés+népességfogyás együttese miatt is folyamatosan növekvő hiány van munkaerőből és egyúttal tart az elvándorlás is, a kettős nyomás alatt ez folytatódni fog, könnyen lehet 2016-ban akár 3-5% infláció is, hiszen a nagyobb vásárlóerő valamennyire át fog gyűrűzni az árakba és a cégek is megpróbálnak majd árat emelni, hogy kigazdálkodják valahogy a magasabb béreket. Elém ugrott egy ausztriai hirdetés, szobalány-állás 1400 nettóért, tekitve hogy itthon ilyen állásban aligha lehet többet kapni 3-400 eurónál, az osztrák/európai munkaerőpiac további elszívóhatást fog generálni.

A pénzromlás amúgy már itt van, elég megnézni hozzá a lakásbérleti piacot, itt egyenesen vágtázó infláció van, egy év alatt átlagosan 25-30%-kal (!) mentek fel a bérleti díjak. (Érdekes a korábban már felértékelődött centrális lokáció kisebb ütemű áremelkedése.)

Mondjuk ez semmi ahhoz képest, hogy egy báros csaj Manhattanben viccből meghirdette a kocsma budiját, “artist loft”-ként heti 30 dollárért – és csomó jelentkező akadt rá. :-)

budi