15 perc

Színesek.

1. Érdekes fejlemény Szaúd-Arábiából, a szaúdiak tőzsdére vinnék, részlegesen privatizálnák az állami olajholdingot, hogy ezzel rakják egyenesbe a költségvetést. Kezdenek ezek szerint beijedni a tartósabban alacsony olajáraktól, hiszen az időzítés parára vall, 11 éves mélyponton vetik fel, és nem mondjuk másfél éve, amikor a többszörösét kapták volna a tulajdonrészért. (A legnagyobb játékosok se megfontoltak, pl. az árleverésben keményen benne vannak a kitermelés növelésével.)

2. Fejtegetés arról, de nem ad választ rá, hogy miképpen bolondulhatnak meg tartósan a szavazópolgárok és választanak olyan megoldást, ami rossz nekik? Az argentin és venezuelai választók miért nem látták évtizedeken keresztül a chilei példát, ahol a szabadpiaci elemek erősödése egyre nagyobb jólétet hozott és a romboló populista/államosító vezetés helyett miért nem választottak egy piacbarátot? Miért ekkora a hülyeség vonzereje, amitől akár évtizedekre megbolondulhatnak a szavazók?

sárga: szabadpiaci rendszer
világoskék: mix-rendszer (szabadpiaci+szocialisztikus keveréke)
kék: államszocialista rendszer+a világ legnagyobb ismert olajtartaléka

00_chileargvene

3. Megépülhet a Tallin–Helsinki tenger alatti vasút, ezzel kvázi összekapcsolva a két nagyvárost. További lökést kaphat a balti integráció Skandináviába.

4. Katinka ügy itthon: az általános szabadságdeficitet mutatja, hogy ekkora port tud felverni, ha egy sportoló kiáll a saját érdekeiért, ami teljesen normális dolog. Persze áttételekkel a világszínvonalú teljesítmény összeütközése ez a közpénzen hízó, provinciális urambátyám szemlélettel.

15 perc. Ennyi ideig volt tegnap nyitva a kínai tőzsde, amennyi idő alatt elérte a maximálisan engedélyezett lefelé elmozdulást. Jól látszik, hogy az állami bevatkozás a piaci viszonyokba még a mindenhatónak vélt Párt részéről is teljesen hatástalan, sőt, többet árt, mint használ. Valószínűleg további kétségbeesett állami beavatkozások várhatók a tőzsdébe és a gazdaságba is, hiszen a rendszer alapját, a Párt mindenhatóságát fenyegeti és ássa alá, ami zajlik – persze nem történik más, mint ami mindig szokott történni, amikor a lakosság nagy tömegben a tőkepiacra lép szereplőként, még soha nem sült ki ebből semmi jó, pláne nem egy kommunista államban, ami éppen a tervutasításos modell csődjét éli, szabad piac és kommunizmus tűz és víz, nota bene ne felejtsük el, hogy egy éve még a pártlap propagálta a részvényvásárlást. Eközben a végtelen mennyiségű adófizetői pénzből eltartott magyar állami tévében megindult a kínai nyelvű (sic!) híradó, mert hogy Kína olyan marha nagy jelentőségű: tökéletes időzítés, remekül olvassák az idők szavát. :-)

Kínaiak megtudhatják, hány fok van Szabadkán, asszem enélkül az infó nélkül élni sem tudnának!

Adalék még Kínához, egyre kétségbeesettebben működik a kommunista cenzúra, az egyik legfőbb tiltott terület persze a tőzsde, ismerős az „amiről hallgatuk, az nincs” elv, de nem működik, a cenzúra, a szabad sajtó hiánya alapvető gátja a gazdasági fejlődésnek is:

„Economics: The second-largest group (11 of 75) restricted coverage of the Chinese economy, the stock market, or draft legislation related to economic policy in a year that witnessed slower growth and turbulent markets, poking a hole in one of the bedrocks of Communist Party legitimacy. One such directive requires deletion of an article, “Why Hasn’t There Been an Inquiry into Rare Stock Market Crashes?” initially published on the blocked, U.S.-based dissident website Boxun but then circulated within Chinese cyberspace.”

Egy ismerősöm nemrég volt Kínában, és mesélte, hogy napokig nem tudott levelezni, mert tiltott a Google és ezért nem fért hozzá a gmail fiókjához, végül az ötcsillagos hotel eldugott, legfelsőbb szintjén akadt egy kis szoba, ahol hozzáférhető volt, komolyan gondolja valaki, hogy ilyen korlátozások mellett versenyképes lehet egy gazdaság a 21. században?