Híres magyarok

Valahogy felkeveredtem a washingtoni magyar nagykövetség honlapjára, ahol feltûnt, hogy a „híres magyarok” listáján szerepel Milton Friedman, a zseniális közgazdász.


Nos, Friedman Brooklynban született 1912-ben, a szülei Beregszászról vándoroltak ki az USA-ba, tehát igencsak erőltetett őt a magyarok közé sorolni. Mi lett volna Friedman sorsa, ha a szülei Magyarországon maradnak? Trianon után, ha Beregszászon maradnak, kettős kisebbségi lét vár rájuk magyarként és zsidóként. Tegyük fel, hogy a szülei lehetővé tudják tenni az iskoláztatását, még ha a legjobb középiskolába is kerül, és utána felvételt nyer az egyetemre, ha ez Magyarországon történik, a numerus clausus miatt nem biztos, akkor sem tudta volna megkapni azt a kiemelkedő képzést, amit azidőtájt Chicagóban a Rutgers Egyetemen majd később a Columbián meg lehetett kapni, és egészen biztosan nem lett volna semmilyen állami szervezetnél állásban, sem pedig egyetemeken professzor, sem pedig 42-től a pénzügyminisztérium szóvivője… Ha túlélte volna a háborút és a holokausztot, akkor pedig a kommunista diktatúrában egyenesen elképzelhetetlen, miként tevékenykedett volna a szabad piac, a szabad vállalkozás és a verseny apologétája. Sehogy. Szóval Milton Friedman, ahogy ismerjük, egyszerűen nem létezne, ha a szülei nem hagyják el Mo.-t, szellemileg itt nem tudott volna kifejlődni és lehetséges, hogy fizikailag is elpusztították volna.

Amúgy a mostani nyomtatott ÉS-ben van egy hosszú, amúgy igen magvas interjú Békesi László volt pénzügyminiszterrel, érdemes elolvasni, ő idéz egy elgondolkodtató Friedman-mondatot a magyarok kapcsán: