Ez+az

Ez+az.

Egy rendkívül érdekes kis eszmefuttatás arról, hogy az olasz gazdaság évtizedes stagnálása mennyire függhet össze az ország romló besorolásával a magántulajdon védelme területén. Az összefüggés logikus, ahol ez nem kellően biztosított és körülbástyázott, ott visszaesnek a befektetések és evvel csökken a növekedési potenciál. Ebben a kategóriában Botswana (!) és Marokkó is megelőzi Itáliát.

„The Economic Freedom of the World Report 2015, based on 2013 data, gives Italy a score of 5.7/10 in the “Legal System and Property Rights” category, ranking it 65th among the 157 countries surveyed. Its low grade is all the more striking when compared with similar countries – according to geographic proximity and socio-economic features – which in fact score much higher. Spain, for example, gets 6.4; France, Portugal, and the United States score 7.0; Germany gets 7.8. Italy’s 5.7, by contrast, is less than the score reached by Bosnia and Herzegovina (5.8), Botswana (6.0), Greece (5.8), and Morocco (6.1)”


A Tesla egy szoftvermódosítással lakott területen leállította az önvezető funkciót, mert sok vezető olyan videókat töltött fel a netre, hogy átült közben a másik ülésbe vagy újságot olvasott. :-) Tényleg megérjük, hogy minden reggel új autónk lesz, annak fényében, hogy éjjel éppen milyen funkció töltőttöd le rá.

Nemrég elhunyt a kiváló ókortudós, Szilágyi János György. Egy remek, sok tanulságot hordozó interjú vele 2005-ből, nem csak az ókor iránt érdeklődőknek.

Imádnivaló Andre Goodfriendnek, a volt pesti amerikai ügyvivőnek – aki mellesleg szintén végzett ókortudományi stúdiumokat – a finom nyelvi humora:

„Looking forward to seeing the Hungarian Cannes and Golden Globe winner „Son of Saul” when it finally arrives in DC this weekend. Fascinating to see too, amidst the congratulations, the nature of the discussion the film is provoking in Hungary.”

David Bowie: pénzügyekben is innovátor volt, 1997-ben 55 millió dollárért bocsátott ki kötvényt. Még mielőtt széles körben leesett volna, hogy a letöltések korában teljesen megváltoznak a szerzői jogok.