Lottóőrület az USA-ban

Az USA-ban szárnyal a lottóőrület annak kapcsán, hogy a világ legnagyobb nyereményével kecsegetet, 1,5 milliárd dollárral. Egy Brad Lyon nevű szoftverfejlesztő csinált egy oktató szándékú oldalt, ahol le lehet modellezni, hogy mennyire van értelme lottózni, mennyi időbe telik és mennyi pénzbe kerül, mire eséllyel nyer az ember, nos, ezen a példán 3,5 millió évig kell hetente lottószelvényt venni és 700 millió dollárt elkölteni szelvényekre, mire beüt a nyeremény… Kb. ennyire értelmetlen bármilyen lottóra kidobni a pénzt, lehetetlen bármit is nyerni. Hogy miért akadnak mégis lottózók? Az emberek többsége nem racionális alapon, a kockázat/hozam arányokat mérlegelve hozza meg a döntéseit, pl. a részvénypiacokról is ezért irtódnak ki 95-98%-ban a szereplők.

Lehet, hogy iskolai tananyagba kellene tenni az ilyen kis kalkulátorokat, én mindenestre a lányommal azonnal kiltöltettem.

– Na, hogy állsz?
– Apa, 3 millió év múlva gazdag leszek!
– És fogsz lottózni?
– Soha. Kinek van 3 millió éve?

:-)

Biztos emlékeztek rá, mennyi cikk volt arról, hogy Kaliforniában mekkora a szárazság és ez a klímaváltozásnak köszönhető, ezerrel kongatták a vészharangot. Nos, idén télen baromi nagy esőzések voltak, a hegyekben sok hó is esett, szóval a probléma enyhült, fel lehetett tölteni a tározókat, de nem arról szól ám a sajtó, hogy de jó, még se kéne annyira parázni az időjárástól, meg hogy a klímahiszti azért túlzás, hanem arról, hogy ez is a klímaváltozás miatt meg az El Nino miatt van. Semmi se jó a kvázi vallásos dogmatizmussal működő klímahívőknek, minden „anomália” meg „extrém”. Van olyan időjárás egyáltalán, amire nem fogják rá, hogy nem normális?

rain-and-palm-trees