CEU és Nasdaq

A pesti belvárosban járva lettem figyelmes egy építkezésre, még mindig nem sok van: a Soros György alapította (magánvagyonából anno 880 millió dollárt adományozott) CEU új Campusa épül a Nádor utcában. Szép csöndben egyre jelentősebbé növi ki magát ez a magánegyetem, hatalmas érték a magyar szellemi életnek, de áttételekkel a gazdaságnak is, hogy egy ilyen világszínvonalú, több képzési alterületen a globális top 100-ban benne lévő felsőoktatási intézmény itt székel, különösen annak fényében, hogy az állami közoktatást mennyire elsorvasztották az elmúlt években. A 34 millió dolláros beruházás az összes európai felsőoktatási épület közül másodikként kapta meg a magas fenntarthatósági követelményeket támasztó BREEAM minősítést, ebben is világszínvonalú.

Amúgy, hogy legyen tőzsdei reláció is, a CEU még 2014-ben stratégiai parnerséget kötött a Nasdaq oktatási alapítványával (ilyen is van), azért ez a kép nem piskóta, és egy budapesti egyetemről van szó. Soros kevés nagyobb közhasznúsággal járó dolgot alapíthatott volna a magánvagyonából.

„All programs of Central European University are highly competitive. The university is placed 29th worldwide in the field of politics and international studies, and among the top 51-100 worldwide in philosophy by the 2015 QS World University Rankings. The University also ranks among the top 51-100 worldwide on the 2015 QS Subject Rankings for sociology. It also places for history (101-150), economics (151-200) and legal studies (151-200). Additionally, despite its small size and young programs (fewer than a hundred students), the Economics department of the university has recently ranked eighth in Europe by the ERC (European Research Council), based on research excellence.”

Hullik az EU-manna rovatunk szentendrei kiadása, csak a hetekben négy (köz)épületen végeznek szigetelési/korszerűsítési/felújítási munkálatokat láthatóan százmilliós nagységrendben, persze mind EU lóvéból: