Félretájékozottság

Tájkép a Draghi-sokk után: európai részvények 4 egységet le, 1 egységet vissza, amcsi részvények 2 egységet le 2 egységet vissza, nem kérdés, hol gyengécske és hol erős a reakció, az egyik tojás, a másik gumilabda.

Venezuelai (természetesen nem tiszta) választások: újabb esély arra, hogy 16 év regnálás után a polgárok eltakarítsák a szocialista/államosító őrületet, ami kvázi egy 21. századi típusú többségi diktatúra a személyi szabadságjogok és a józan ész felett, amit persze ők maguk szavaztak meg, és aminek az eredménye a világ legnagyobb ismert kőolajtartaléka mellett totális áruhiány, leálló közszolgáltatások, a világ legnagyobb inflációja, legrosszabb bűnözési helyzete, komplett gazdasági és morális csőd, aminek a végső kegyelemdöfést az olajár esése adta meg. Erről az ismert régi aranyköpés jut eszembe: ha a sivatagban bevezetnék a szocializmust, hamarosan hiány lenne homokból. Venezuela amúgy a nyersanyagátok tipikus esete is, igen ritka kivétellel jobban járnak, gazdagabbak lesznek azok az országok, melyeknek nincsen jelentős nyersanyagkincse.

Az egyik legjobb, évente megcsinált felmérés a Perils of Perception, ez azt mutatja, hogy a világ különböző országaiban mennyire félretájékozottak az emberek egyes kérdésekben. Nagyon. Például a más országban született polgártársaik arányát mindenhol igencsak túlbecsülik, van ahol egy egész nagyságrenddel. Brazilok a legviccesebbek, 0,3%-ot 25%-nak becsülnek, ami majd két nagyságrend tévedés… – egyébként a rangsorolás metodikailag téves, mert pl. a lengyel tudatlanság a becsült 9% vs. 2% tény aránnyal jóval nagyobb, mint mondjuk a svéd 25% vs. 16%.

A San Bernardinói öldöklés egyik legfurább aspektusa, ha jól értem, hogy van két testvér, akiket a média is összekevert, az egyik Syed Raheel Farook, aki katonai szolgálataiért különböző kitüntetések birtokosa, pl. Global War on Terrorism Expeditionary medálé, amit a USS Enterprise-on szolgálva érdemelt ki, neki semmi köze az egészhez, a testvére Syed Rizwan Farook, aki viszont szélsőséges iszlám fanatikus és gyanúsítható elkövető, akit a hatóságok a helyszínen lelőttek. Egy családon belül ekkora drámai különbség.

Elég jó passzus a dologról:

„This war while an idealogical one is NOT between the east and the west, even though many on the Islamist right and on the Western right would like to frame it that way.

It’s a battle for the soul of our people and our communities be they Pakistani, Saudi, Bangladeshi , Somali and is being fought between generations, between siblings, between parents and children.

It’s a battle between those that believe that humanity can advance morally, between those that look to the future vs those that have a distorted romantic view of the past, between those that believe that all humanity is equal and deserving of equal rights and those that insist on religious supremacy , those that believe in free speech for ALL and those that insist on speech codes and blasphemy laws, those that have a secular vision and those that look to theocracies with longing, between those wanting to educate and inspire us to a better future and those who insist on dragging the rest of the world to their deranged fantasies of the 7th century.”