Lokális vs globális

Miközben idehaza a bekartellezett, céhszerűen, azaz feudálisan működő taxipiacon elégedetlenség van a globális, céhen kívüli versenytárs betörése miatt, miközben a kartell miatt kéne elégedetlenkedni, a mellesleg fél magyar GDP-t érő Uber éppen 100 kínai nagyváros meghódítására törekszik 2016-ban. Más nagyságrend.

 

Az egyik legjellemzőbb gazdasági folyamat (természetesen a nyersanyagátok, vagy ha úgy tetszik, a globális rezsidémon tombolása mellett), ahogy a tudásalapú, versenyképes árakkal és szolgáltatásokkal operáló globális cégek a neten keresztül beleesznek a helyi piacokba, és ez a jelenben is zajlik, elég gondolni a globális tévé szerepére törő, nemrég itthon is megjelent Netflixre, vagy a reklámpiacon máris hatalmas részesedéssel bíró Google-ra ill. Facebookra, ez utóbbinak már akkora az ereje a médiapiacon, hogy képes tönkretenni tartalomszolgáltatókat, ha nem egyeznek meg vele. A lokálisak nem versenyképesek a globálissal, akkor se, ha feudális szabályok védik őket, sőt.

Jó kalkuláció a portfolio.hu-n arról, hogy az ingyen 10 millió miért illúzió, legalábbis a pesti lakáspiacon: az új lakások ára, ami ráadásul tovább fog emelkedni a felfokozott kereslet és hiány együttesének köszönhetően, már most sok kerületben több mint 10 millió forinttal magasabb, mint a használtaké (már ahol van új). A CSOK-ból vevők nem fognak jól járni és valószínűleg a piaci ciklus csúcsán fognak venni 2017-2018-ban, mire megépülnek a ma nem létező új lakások. Nincs ingyenebéd. Csak rossz fekvésben meg vidéken éri meg belevágni, és főleg saját építkezésbe, de ott meg ugye nincs munkalehetőség (azért olcsó), nagyon leegyszerűsítve ott éri meg CSOK-ozni, ahol amúgy nem éri meg, tehát a keresletet az egész beavatkozás eltolja a rosszabb megélhetést kínáló lokációk felé, a pusztában kastélyt lehet ennyiből építeni, a fővárosban kalyibát – de ki akar menni a pusztába? És ehhez még vegyük hozzá az új/használt árolló további nyílását az új javára, ergo aki majd 1-2 év múlva megveszi a mainál mondjuk 20%-kal drágább új lakást támogatásból, sokkal nagyobb értékvesztést fog elszenvedni, amint az új lakásából használt lesz. Azaz másnap.

Nagyon sarkítva az ideális CSOK-alany család a következő: olyan különnemű házaspár (egyneműek, élettársak kizárva), ahol legalább az egyik, de inkább mindkét kereső olyan magasan kvalifikált, nagyon keresett készséggel bíró munkaerő, hogy a munkáját elzárt, a fejlett régióktól távol eső térségben is tudja végezni, ráadásul nem érintik azok a problémák, melyek az elmaradott, elöregedő régiók átlagnál is rosszabb (és romló) egészségügyi ellátórendszeréből, rosszabb (és romló) közbiztonságából, illetve gyengébb (és gyengülő) oktatási rendszeréből fakadnak.