Futurológia

Egy kis futurológia, nem kell nagyon komolyan venni, inkább csak gondolatébresztő. Nem vagyok a szaktudás birtokában, hogy megítéljem, mennyire igaz az állítás, miszerint ha még élsz 30 évet, akkor van esélyed arra, hogy még 1000 (!) évet élj, ez valószínűleg inkább zsurnalista túlzás, de az biztos, hogy a nem olyan távoli jövőben, mondjuk 30 év múlva azoknak, akik azt a jövőt megélik, megugorhat a várható hátralévő élettartamuk az egészségügy gyógyítóképességének várható drámai változásával párhuzamban. Ami meg összefüggésben van a számítógépek további fejlődésével. Persze, ha meg is valósul ebből valami, eleinte minden beavatkozás roppant költséges lesz, tehát felmerül a miből kérdése, és a TB biztosan nem fogja fizetni… (Viszont biztosan igen nagy üzlet lesz benne.)

“Normally, the life expectancy of a person goes down as time passes and the person gets older. When someone is 50 years old, for example, one thinks that they have a shorter remaining life expectancy than when the person was 30. In the figure that means that the curve always slopes downward towards 0 (the horizontal line) as time passes. But in the future, better technology will cause life expectancy to start increasing: The older we get, the longer we can actually expect to live. In the figure this is illustrated by the curve turning and starting to slope upwards.” (Az ábra azt sugallja, hogy aki nincs 50 éves, az elkerülheti a halált, na meglátjuk…)

Akkorák az olajkészletek az USA-ban, hogy a tározók megteltével kialakult a piaca a vasúti tartálykocsikban való olajparkoltatásnak, évi kb. 6 dolláros hordónkénti költséggel még éppen nyereségesen lehet eladni egy évre előre határidőre.

Kifulladt a londoni ingatlanpiac, ázsiai/arab/orosz vevők eltűnőben, kínálat megugróban, ebből áresés/több év stagnálás néz ki, pár fejlesztő csődjével. New Yorkra is igaz ez, ahol baromi sok új ingatlan fog a piacra zúdulni a rengeteg építés alatt álló új vékony-magas stílusú felhőkarcolóval, klasszikus ciklusvégi jelenség, sok év emelkedés után jön a kínálat a piacra.

“In New York as in London, the lure of Asian and Russian money led to the construction of a series of “tall skinny” towers catering for demand among overseas buyers seeking second or third homes. But sales have slowed from the buying frenzy of 2013 and 2014: in Manhattan 71 homes were sold for between $10m and $20m in 2015, down from 100 in 2014, while 39 homes were sold for more than $20m, compared with 50 the year before, according to RealtyTrac.”