Magánvállalatok függetlensége

Tanulságos történetet taglal a legendás John McAfee cikke, aki egyébként a Libertáriánus Párt elnökjelöltje a választáson.
A szövetségi kormány azt kérte az Apple-től, hogy adjon segítséget az általános kód kiadásával egy iPhone megtöréséhez, amit egy terrorista használt. Az Apple megtagadta ezt, arra hivatkozva, hogy ez egy olyan generális kód, amit ha kiad, akkor felhasználók tíz- és tízmillióinak személyes, üzleti, pénzügyi adatai kerülhetnek veszélybe, sőt, ezzel akár meginoghatna az egész amerikai gazdaság is, végső soron veszélybe kerülhetne az egész szabad világ, hiszen az állam kezéből egy korrupt politikuson keresztül könnyen terroristák vagy ellenséges latorállamok kezébe kerülhet ez a tudáshalom, nem kell hozzá több „mint egy csinos nő vagy férfi, egy karibi hajóút és pármillió dollár.”

Mi derül ki ebből az esetből?
1. Az efféle adatok nagyobb biztonságban vannak egy magánvállalatnál, mint az államnál, hiszen üzleti érdeke óvni azokat, a létét veszélyeztetné azok kiadása, és ezért meg is tudja rendesen fizetni az embereit, ha kell, dollármilliókkal, hogy ne adják ki ellenséges hackereknek vagy államoknak. A szabad piac jobban védi és jobban tudja védeni az adataidat, mint az állam.

2. Még az amerikai állam is annyira humánerőforrás híján van, hogy egy darab iPhone megtörése is gondot okoz neki, mivel a legjobb szakemberek magáncégek alkalmazásában állnak, az állam nem tud évi félmillió dollárt fizetni egy kódolónak, és nem fogja elnézni, hogy „lila punktarajjal, piercingekkel kidekorálva, ráadásul füvet szívva” dolgozzanak. (Ez persze túlzás, de általánosságban igaz.)

3. Épp itt látszik az amerikai gazdaság ereje, ahogy a magáncégek lepattintják magukról az állam jogtalan kérését. Olyan államok, ahol nincs meg a magánvállalatok függetlensége és szabadsága, soha nem fognak ekkora gazdasági erőre szert tenni. Tartósan meg semmilyenre.