Állam vs. Apple

Piacok: az elmúlt egy hétben kockázatos eszközökben már nem sok haladás történt, viszont a risk off eszközök erősek maradtak.

Az állam vs. Apple ügyben a bíró lepattintotta az államot: az ilyen ügyek mindig fontos üzenetet hordoznak arra nézve, hogy egy adott országban milyen a gazdálkodási környezet, van-e esélyed megvédeni magadat az állami túlhatalommal szemben és a jog uralkodik-e.

“Ultimately, the question to be answered in this matter, and in others like it across the country, is not whether the government should be able to force Apple to help it unlock a specific device; it is instead whether the All Writs Act resolves that issue and many others like it yet to come. For the reasons set forth above, I conclude that it does not. The government’s motion is denied. SO ORDERED. Dated: Brooklyn, New York February 29, 2016 _ /s/ JAMES ORENSTEIN U.S. Magistrate Judge”

https://www.scribd.com/doc/301280625/IN-RE-ORDER-REQUIRING-APPLE-INC


Japánban az aukciók története során először negatívba esett a 10 éves hozam. Ilyen hozamok mellett nem hogy semmibe nem kerül a 200% adósság finanszírozása a költségvetésnek, hanem még hoz is a konyhára… – nem az adósság mértéke számít, hanem a kamat.

“As a result of this negative drumbeat, many Americans now believe that their children will not live as well as they themselves do. That view is dead wrong: The babies being born in America today are the luckiest crop in history.” (Buffet) Ez valószínűleg igaz, a következő amerikai generációknak jobb lesz az élete, mint a maiaknak. Ahogy egy mai átlag amerikainak is jobb az életminősége, mint 100 éve Rockefellernek, a világ akkori egyik leggazdagabb emberének.

A magántőke teljesen érthető okokból, pl. jogbiztonság hiánya, nem akar ide befektetni, inkább tőkét von ki, a magánszektor szinte minden ágazatában csökkentek a beruházások, csak az állami (EU-pénzes) költésektől van beruházásnövekedés. Nos, amennyiben elfogadjuk, hogy a ma beruházása a holnap növekedése, illetve hozzátesszük, hogy az állam pocsék tőkeallokátor (sokkal kevesebb tudással rendelkezik, mint a sokszereplős piac), akkor itt az EU-pénzek elapadása után semmilyen növekedés nem lesz.

Tesco bértárgyalások: a szakszervezet 15%-os béremelést akar. Tekintve, hogy milyen feszített a munkaerőpiac és milyen sok területen van munkaerőhiány, elképzelhető, hogy el is éri, amit akar. Elég nagy béremelkedési ütem várható a gazdaságban a munkaerő-kínálat szűkössége miatt és ez az infláció irányába mutató jelenség.