Bin Laden és a globális felmelegedés

A februári follow through után még egy viszonylag szélesebb emelkedő nap így a szezonálisan kedvező hó elején.

Eközben Venezuelában: lassan próbálják az államosításokkal a gazdaságot elpusztító Chavez-rezsim kártételeit reparálni, most a korábban szintén beállamosított aranybánya-szektorban (ahol persze kvázi le is állt a termelés, az állam mindent lerohaszt). Venezuela és a washingtoni székhelyű Gold Reserve Inc. közös vállalatot hoz létre meghatározott területeken való bányászkodásra, melynek keretében az amerikai vállalat 5 millárd dollárt (!) fektet be, amiből csak 2 megy a kitermelésre, 3 megy az államhoz, ami ugye a csőd szélén tántorog. Elég vaskos „koncessziós díjnak” tűnik, de ez már legyen a magánbefektetők kockázata. Ez a kvázi privatizáció egy pozitív globális folyamat része is lehet, amely során a megroggyant nyersanyagállamok, melyek jó része latorállam is egyúttal, beengedik a magántőkét, és tőke elsősorban a fejlett világban, a nyugati demokráciákban van.

devilexcrement.com

Nem túl vevőbarát, szocialisztikus hiánygazdaságra jellemző felirat a caracasi piacon: ne nyomogasd, nem zongora. Az aranyat már lehet „fogdosni”.

Az illető a globális felmelegedés miatt aggódik és az amerikai nagyvállalatok túlzott politikai befolyását kárhoztatja. Ki ő, valami zöld környezetvédő aktivista, esetleg valamú újbalos chavezhívő antiglobalista? Nem. Osama Bin Laden egy most napvilágra került levelében. Elgondolkodtató, hogy az „emberiség megmentésének” zászlaja alatti kollektivista fanatizmusok mennyire össze tudnak érni. Csak „megmenteni” ne akarjon senki.