Népmozgalmi adatok

Elég gyakran el szoktam haladni egy dunaparti büfé mellett Leányfalun, évente 100-150-szer biztos, hol futva, hol bringázva, szóval van alkalmam megfigyelni a változásokat, pláne időm futás közben morfondírozni azokon. Nos, a tavaszi nyitáskor ezek voltak az új árak, ha pontosan emlékszem, tavaly még 380 Ft volt egy korsó, ami 10,5%-os áremelkedés egy év alatt. Elvileg nulla inflációs környezetben ez igen jelentős emelés, és talán azzal is van összefüggésben, hogy a gazdaságban komoly bérinflációs nyomás van kialakulóban, elég gondolni a Tesco-Audi stb. sztrájkfenyegetésekre és 10%+ béremelési megállapodásokra, illetve arra, hogy mekkora mukaerőhiány van számos területen részben az elvándorlás miatt a jobb keresettel kecsegtető EU tagállamokba – már Szlovákia is 20-25%-kal magasabb béreket kínál. Szóval ezek potenciális inflációra, pénzromlásra utaló jelek – a büfé áremelése kicsiben lehet ennek a nagyobb tömegű bérkiáramlásnak a lecsapódása. (Arról nem tudok, hogy aranybányára leltek volna Leányfalun, vagy valami mástól megnőtt volna itt az egy főre jutó jövedelem, ami belső okokkal indokolná az áremelkedést. Konkurencia is van a közelben, tehát monopolhelyzetről sincs szó.)

Elvileg ilyen esetben egy olyan jegybank, amely a fizetőeszköz értékállóságát tartja elsődleges mandátumának, kamatemelésen, szigorításon szokott gondolkodni, viszont a honi jegybank prioritása, a jelek szerint, inkább a nemzeti fizetőeszköz egyfajta csúszó gyengítése, leértékelése. (Egyelőre kevés sikerrel.)

A KSH frissítette a 2015-ös évre vonatkozó népmozgalmi adatokat, és akad benne egy furcsaság. A természetes fogyás 39 900 fő volt, a tényleges fogyást viszont csupán 32 600 főre vette 7300 fős vándorlási többlettel úgy, hogy a szövegből máshonnan kiderül, hogy 32 850 fő kivándorlásával számolt egyúttal. Nos, nekem sehogy se jön ki matek, ezek szerint 40 150 fő vándorolt be Magyarországra 2015-ben? Kik? Honnan? Semmi konkrét szám nincs erről, csak szöveges utalás arra, hogy a keleti megyékben keletkezett bevándorlásból adódó többlet a szomszéd államok felől érkezőkkel. Hogyan lehet leírt számok nélkül konkrét számszerű végkövetkeztetést levonni a nettó vándorlás egyenlegére? Mivel a korábbi évekre is nettó bevándorlást számolt a hivatal, miközben ugye évi 30-40 ezer fő kivándorlás biztos van, a kimutatott és tényleges lakosságszám között jó nagy eltérés lehet már.

Forrás: KSH

Forrás: KSH