Költségvetés-módosítás

EU belső világ: döccenés nélkül tart a fogyasztás bővülése. A növekedés éllovasai év/év alapon januárban Románia (+15,6%) Észtország (+8,9%) és Lengyelország (+7,5%). Minden bizonnyal viszonylag stabil belső növekedés van jelenleg az EU-ban, ezért nem biztos, hogy megalapozottak a további stimulusra vonatkozó várakozások.

Kisebbik lányom éppen a polgári forradalmat tanulja hatodikban, a Bill of Rightsnál (1689) tartanak, ami ugye többek között kimondja: a korona céljaira való pénzfelvétel a parlament jóváhagyása nélkül törvénytelen”. Ez a jognyilatkozat tulajdonképpen azóta is a parlamentáris demokráciák egyik alapja, a feudalizmus zsarnokságával szemben, ahol az uralkodó kénye kedve szerint rendelkezett kiadásokról meg bevételekről, a népképviselet legfőbb szerve a parlament lett, annak legfőbb funkciója a költségvetés ellenőrzése, legfőbb eseménye ezért a költségvetés megtárgyalása, és az arról való szavazás. Egy fillért sem lehet költeni a parlament felhatalmazása nélkül.

Ezért az a törvénytervezet, ami Magyarországon felbukkant, miszerint felhatalmaznák a kormányt, hogy a parlamentet megkerülve, rendeleti úton módosíthassa a költségvetést, tehát kvázi rendeleti költségvetést valósítson meg, az visszatérés a 300 évvel ezelőtti állapotokba, a feudalizmusba. De még 1848 egyik fő követelése is az volt, hogy a parlamentnek felelős kormány álljon fel, és ez a módosítás ennek az elvnek is a megtagadása.


Amióta székhelyét Magyarországról Luxemburgba helyezte át, nem sok szó esik a Docler Holdingról. Pedig nem jelentéktelen vállalkozás, hiszen fő tulajdonosa pár éve még az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) SZJA-befizető volt itthon, tehát jelentős veszteség az adófizetőknek a székhelyváltoztatás. A cég most nyitotta meg új irodáját Los Angelesben – a profilja miatt lehet finnyáskodni, de ez akkor is egy önerős, nem támogatásokon hízott, globálisan versenyképes honi vállalkozás – volt.