Bankkártya vs készpénz

A britek EU-ban maradási esélye a fogadóirodánál: javuló oddsok. Azért ez az egész Brexit-szavazósdi kicsit olyan, mintha megszavaztatnák a lakosságot, hogy keleten keljen-e a nap, vagy hogy mennyi legyen a Facebook árfolyama.

Két érdekes tapasztalatom volt kártyás fizetéssel. Valami kajafesztiválon, ahol helyi pénzhelyettesítő kártyával lehetett fizetni, a feltöltőpultnál mondták, hogy ha bankkártyával rakok rá pénzt, akkor 2% kezelési költséget fognak felszámítani, szemben a készpénz nulla költségével. Ez közgazdasági nonszensz, hiszen a készpénznek előállítási, kezelési, szállítási költségei és biztonsági kockázatai is vannak az elektronikus pénzzel szemben, tehát elvileg annak kellene olcsóbbnak lenni. Azt nem tudom, hogy a nulla kamatok világában horrorisztikus költség (két év betéti kamata!) pontosan milyen költségelemekből tevődik össze, mennyiben van benne a kártyatársaság, a bank, illetve az állam által rápakolt tranzakciós adó költsége (illetve hogy melyik piaci szereplő próbálja ilyen formában beszedni a máshol rápakolt sarcokat), de nagyon retrográd és a kőkorszakba repíti vissza a pénzügyi kultúrát, hogy így sarcolva van az egyszerű és transzparens, pl. adóelkerülést is lehetetlenné tevő elektronikus fizetés.

A másik esetben a könyvfesztiválon az egyik standnál úgy tudtam fizetni kártyával, hogy az eladó egy laptopra felvitte a megrendelésemet a webshopjukban, és nekem kellett kézzel bepötyögni a kártyaadatokat, vagy 15 percig eltartott a procedúra. Miért nincs POS termináljuk, ahol érinttésel 10 másodperc alatt lehet fizeni? Drága, nem éri meg, hangzott a válasz. Szóval itt is diszkreditálva van a kényelmes kártya a macerás készpénzzel szemben. Ezek a továbbra is érvényben lévő sarcok a bankrendszerre és a tranzakciókra roppant károsak. Ahogy az egész, évi sok száz milliárdra rúgó, a GDP 2-3%-át kitevő különadórendszer is, ami nem más, mint burkolt tervutasítás, hiszen a szektorok eltérő mértékű adóztatásával az állam próbálja megmondani, milyen szektorokba menjen a tőke, az állam pedig ehhez (is) buta.