Szemétszállítási piac

A Nemzeti Kukaholding becenevű, a pár éve államosított és most centralizált lakossági szemétszállítás központi szervének gründolt szemétügyi KLIK kapcsán élőben lehet majd megfigyelni, hogyan okoz hiányt és rendszerszintű káoszt egy olyan szisztéma, amiből kiveszik a piaci árakat és helyette hatósági árat szabnak meg, aminek a következménye mindig hiány.

A struktúra elvileg a következő: a beállamosítás miatt eleve recsegő-ropogó, veszteségeket halmozó szemétszállítási piacon a Kukaholding elveszi a díjbeszedés jogát a szolgáltatótól, de a feladatot a nyakukon hagyja, szedi ezentúl a lakosságtól a szemétdíjakat, és úri kedve szerint oszt ebből vissza a szemétszállító vállalatoknak, központilag megszabott hatósági ár alapján, központilag kikalkulált fejlesztési költségeket figyelembe véve. Tehát majd a centrumban kiokumlálják, hogy mennyit kéne kukásautóra, logisztikára, telephelyre stb. költeni Csajágaröcsögén vagy Mittudoménfalván, ráadásul, ami a legnagyobb gond, mindenhova egyforma hatósági árakat szab meg a központi agy, miközben a szemétszállítási költségek teljesen eltérőek a helyi adottságok függvényében. Borítékolható, hogy a vélhetően nyomott hatósági ár miatt több szolgáltató csődbe fog menni és ezért akadozni fog a szemétszállítás.

Ugyanaz fog történni, mint a rezsicsökkentéssel kivéreztetett kéményseprőpiaccal, ahonnan a hatósági ár miatt előbb eltűnt a kéményseprés, átvette a katasztrófavédelem (!), majd a pedig káoszt látva törvényileg kellett eltörölni az éves kéményseprési kötelezettséget, csak ugye az feltűnőbb lesz, ha nem viszik el a szemetet hetekig, mint hogy nem seprik a kéményt pár évig, arra nem lesz elég egy rendelet, hogy „tűnj el, szemét”.

Ha egyáltalán meg tud valósulni ez a teljesen piaci logika híján való monstrum rendszer, hogyan is fog kommunikálni egy új hatósági szerv 4,5 millió háztartással, hogyan szedi be az elmaradt díjakat, hogyan lesz igazolva, hogy be lett fizetve a díj, hogyan képesek egy ekkora rendszert hatékonyan felállítani és működtetni a kontraszelektált humánerőforrás-bázison? Sehogy, hónapos, éves csúszások lesznek az eleve elégtelen kifizetésekben, ami szintén csődökhöz és hegyekben álló szeméthez fog vezetni. Szocializmus a köbön. Pedig egyszer már ki volt próbálva, hova vezet. Esetleg tessék megkérdezni a venezuelaiakat, akik a beállamosítás miatt akkora energiahiánytól szenvednek a világ legnagyobb ismert kőolajtartalékán ülve, hogy az elnök megkérte a nőket, legyenek már szívesek kevesebbet használni a hajszárítót, és mikor ez sem használt, rendelettel május 1-től áttolta az országot egy másik időzónába. „Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy”.

Majd jöhet a „ne tessenek annyit szemetelni” kampány, ahogy a szocializmusban is voltak központi kampányok az energiafogyasztás visszafogására az olajárak „begyűrűzése” idején. Egy biztos: szemét az lesz.

trash1