Napi színesek

Olaj: nagyon rossz hírre jó reakció. Részvénypiac is jól reagált, ott azonban a gyorsejelentés-szezon dübörgése, szokás szerint, kevéssé kiszámíthatóvá teszi az egyik napról a másikra való áralakulást.

Alig hihető kínai állami reakció a cementipar gigantikus túlkapacitásából (3 év alatt több cementet használt a gazdaság, mint az USA 100 év alatt!) fakadó összeomlására: építsünk még cementgyárat… Az állami tervezés teljesen ostoba, ebből csak tovább eső cementárak és újabb vállalati csődök jöhetnek ki.

Észtországban lesz a NATO kibervédelmi hadgyakorlata. Ez egyáltalán nem véletlen, a liberális mini balti állam nagyon élen jár információs technológiában (is), volna mit tanulni tőlük. Kicsi állam, kevés bürokrácia, alacsony adók, digitalizáció, e-állampolgárság, szolgáltató állam.

Az megvan, hogy Utah államban a republikánus előválasztáson észt választási szoftver használnak?

Pár hetes anyag, aki nem látta volna, észt miniszterelnöki interjú a Comedy Centralban, kiváló országmarketing.

Remek cikk az egészségügy állapotáról. A fő kérdés, hogy miképpen lehetséges az a tartós állapot, hogy miközben évtizedek óta tudható, hogy mit kéne átalakítani, a mostani, a szocializmusból átörökölt változatlan feudális rendszer haszonélvezői, tán pár ezer ember az egészségügyi hierarchia felső részén, képes blokkolni minden átalakítási kísérletet, pedig az a többi egészségügyi alkalmazott, az ott dolgozók zöme számára is előnyös volna, nem beszélve 9,5 millió állampolgárról. Mitől ekkora a lobbierejük, hogy évtizedek óta nem történik semmi? (Néha persze a politikai vulgárdemagógia segítségével, lásd a 300 Ft-os vizitdíj roppant káros leszavaztatása és a piaci elemek beemelésére vonatkozó liberális reformkísérlet megbuktatása. Nota bene, jól leírja a jelenlegi áldatlan állapotokat, hogy még egészségügyi miniszter sincsen.)