Regionális munkanélküliség

Regionális munkanélküliségi adatok: a munkaerőpiacok összekötöttsége miatt az országhatárok kezdenek felszívódni. A legfejlettebb centrális területeken (kék) kvázi egybefüggő munkaerőigény van, annyi kiegészítéssel, hogy az elvándorlás ill. ingázás miatt már a keleti periférián (Dunántúl ill. Románia északi része) is kezd probléma lenni a túl kevés potenciális munkavállaló. Simán lehetséges a jövőben, hogy azért nem jön valamilyen befektetés keletre, mert nincs elég szakképzett munkaerő hozzá, illetve a bérek további emelkedésének irányába mutató jelenség. (Szlovákiában a Jaguár már 1200-1300 euróért toboroz munkásokat.)

Franciák a túlzottan kötött, nem liberalizált munkaerőpiacukkal erősen kilógnak a képből, a magas munkanélküliség ebből következik. Olaszország mintha két ország lenne, a korrupció uralta dél egy nagy problémahalom. A szintén munkaerőfelvevő brit példa mutatja, hogy a bevándorlás ceteris paribus munkahelyeket teremt. Hiába ment hozzájuk milliószám munkaerő, semmit nem csökkent a kereslet a munkaerő iránt, sőt.

A venezuelai rémálom egy újabb abszurd fejezete: most már nem csupán gyógyszerből, autóalkatrészből, vécépapírból, tamponból, mellinplantátumból és energiából stb. van hiány, de kezd kevés lenni a készpénz is, mert a világ legnagyobb inflációja (kb. 500%) miatt megnövekedett bankjegyigényt pénz híján nem tudja kielégíteni a jegybank. Még egyszer: a jegybanknak nincs arra pénze, hogy elég bankjegyet gyártasson. Sok bankjegyre márpedig azért is van szükség, mert a kettős hatalomszerűségben a chavezista-populista elnök, Maduró, aki teljesen uralja a jegybankot, ragaszkodik ahhoz, hogy ne nyomtassanak a 100-as bankónál (feketepiaci értéke kb. 10 dollárcent, 27 forint), ami már semmire sem elég, nagyobb címletet, nehogy „észrevegye” a lakosság, mekkora infláció van, ezért Venezuela, ahol persze hiány van bankjegypapírból is, több új bankjegyet rendelt az elmúlt évben külföldről, mint amennyit a Fed legyártott… Egészen biztosan tankönyvekbe fog kerülni a venezuelai őrület. Államosítás, szakértelem hiánya, kontraszelektált döntéshozók, hatósági árak = káosz és hiány.

Észt elektronikus állampolgárság projekt: egy új törvénytervezet lehetővé teszi az észtországi számlanyitást fizikai megjelenés nélkül, neten keresztüli interjúadással. Észtek rohamléptekkel haladnak előre.