EU-támogatások

Ahogy nem tudott tovább nőni az elképesztő méretű, a csúcson már a GDP 6-7%-át elérő EU-támogatás, máris kiütközött az államosító, különadóztató, tehát a szabad piacot korlátozó unortodoxia növekedésromboló hatása: ellenben az államot éppen jelentősen korlátozó, ortodox recept szerint haladó Romániában tényleg kisebbfajta növekedési boom van kibontakozóban, öles léptű felzárkózással.

Mivel a befektetők az ilyen tőkeellenes helyeket elkerülik, növekedést generálni csak további extra stimulusokkal lehet, tehát valószínűleg a lakossági fogyasztás élénkítése és inflációgerjesztés, hiánynövelés következik a jövőben.

Forrás: Eurostat, Index.hu

Forrás: Eurostat, Index.hu

Eközben az unortodoxia világközpontjában, Venezuelában Maduro elnök az eddig is érvényben lévő „gazdasági szükségállapotot” teljes körű szükségállapotra módosította az összeomlott gazdaság miatt – persze jól bevált demagóg recept szerint külső ellenségekre hivatkozva. Az állam elveheti a tulajdonosoktól azokat az üzemeket, amelyekben a totálissá vált hiány következetében leállt a termelés.