Taxizás a világban

A Google hétfőtől tesztüzemben működtetni kezdett egy új autómegosztó appot, Waze név alatt, egyelőre csak pár nagy cég alkalmazottai használhatják a Kalforniai-öböl környékén, és önköltségi áron megy, 54 dollárcentet számláz mérföldenként, ami persze jóval az Uber vagy a Lyft ára alatt van. A tesztüzem mögött nyilván a tapasztalatszerzésre való törekvés áll a későbbi, sofőr nélküli rendszer működtetéséhez, ami aztán igazán komoly konkurenciája lesz az Ubernek, és minden bizonnyal kipusztítója a ma ismert, céhszerűen működő, a piacot bekorlátozó, fogyasztót kopasztó taxizásnak.

Lásd new yorki taxiengedély-piac, a korlátozott kínálatnak –ma ugyanannyi taxiengedély van, mint az 1930-as években – köszönhetően buborékszerűen az egekbe szökött az ára, egyetlen engedély értéke meghaladta az 1 millió dollárt (!), és ennek költségét persze az utasok fizették meg, nos, az Uber áldásos belépése elkezdte leverni az árakat és megindult a taxiengedély értéke a lejtőn, mehet le egészen nulláig. A verseny és a szabadpiaci árak legfőbb haszonélvezője, mint mindig, a fogyasztó lesz.

Egy friss felmérésben 22 ezer embert kérdeztek meg a Brexitről, a brit etnikai kisebbségeket is reprezentálták benne. Nos, a „fehér” szavazók közt egyenlő az állás, viszont a kisebbségek elsöprő többsége EU-párti, és ezzel az összeredményt kis mértékben a maradás felé mozdítják el. Nem is a várható végeredmény vonatkozásában érdekes a felmérés, az nagyon szorosnak tűnik, hanem abból a szempontból, hogy bármiféle kisebbségek erős jelenléte egy társadalomban pozitív hatású a társadalom egészére, itt pl. növeli az esélyét a gazdaságilag nyilván előnyösebb maradásnak. Az etnikai sokszínűség általánosságban is inkább előny a globalizált világgazdaságban, hiszen egy ilyen gazdaság könnyebben szipkázza magához a kiművelt emberfőket a világ bármelyik pontjáról, mint egy homogén és a kisebbségekkel szemben nem toleráns.

Még egy kis színes Romániából:

„Bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség Titus Corlatean volt külügyminiszter ellen, akit hivatali visszaéléssel és a választójog gyakorlásának akadályozásával gyanúsítanak. A vádhatóság közleménye szerint a szociáldemokrata politikus a 2014-es elnökválasztáson a külföldi szavazás rossz megszervezésével szándékosan akadályozta a román diaszpóra voksolását.”