A Tesla mindent tud

Az orosz topmenedzserek 40%-a elhagyná Oroszországot, hogy külföldön, az EU-ban és az Egyesült Államokban keressen munkát vagy indítson saját vállalkozást. Meglepő? Nem: ahol nincs jogbiztonság, és bármikor jöhet az állam vagy valamelyik helyi oligarcha, adóhatósággal, büntetésekkel, erőszakkal és szőrösbunkóval, hogy einstandolja az üzletet, ott nem érdemes befektetni és vállalkozni. Tökmindegy, milyen az adórendszer és egyebek. Ebből világosan látszik, miért zsákutca az orosz típusú rablómodell, amit tévesen haveri-kapitalizmusnak szoktak nevezni, tévesen, mert semmi köze nincs a kapitalizmus lényegéhez, a szabad versenyhez, éppen ellenkezőleg, a piacok monopolizálása és a szabad verseny korlátozása, kiiktatása a jellemző rá. Haverinak haveri, de nem kapitalizmus. Contradictio in adiecto. Fura, hogy ilyen belső ellentmondást tartalmazó, magukat cáfoló kifejezések egyáltalán el tudnak terjedni.

Hopp, a Tesla tudja, ha te okoztad a balesetet. Egy amcsi sofőr a vadiúj Tesla X modelljével belehajtott egy házba Kaliforniában, azt állítva, hogy az autó magától gyorsított fel. Erre a Tesla kiadott egy közleményt:

„We analyzed the vehicle logs which confirm that this Model X was operating correctly under manual control and was never in Autopilot or cruise control at the time of the incident or in the minutes before. Data shows that the vehicle was traveling at 6 mph when the accelerator pedal was abruptly increased to 100%.”

Ennek azért vannak távolabbi következményei, nótorius szabályszegők, tilosban járók, törvényszegők nem fogják kedvelni a Teslát, mert túl sokat tud róluk. De az csak ideig-óráig lesz megoldás, mert előbb-utóbb a többi gyártó is felszereli az autóit hasonló tudással.