Pokémon Go

A virális app mint újabb szög a diktatúra koporsójába, avagy a kapitalizmus mint az információs szabadság ügynöke.

Kínai felhasználók nem tudják játszani a Pokémon Go-t, mert a diktatúra korlátozza a Google-t (fiók kell hozzá) és korlátozza a GPS-használatot is, igazi szovjet módra, ahol ugye egész városok meg tartományok voltak eltitkolva meg hamisan feltüntetve. Az információhoz való szabad és teljes körű hozzáférés olyan alapvető infrastruktúrává vált mára, hogy elképzelhetetlen nélküle egy gazdaság versenyképessége, és ez így, ebben a formában Kínában sem maradhat fenn, teljesen szabad sajtó és szabad információáramlás nélkül nincs XXI. század, nincs modern gazdaság. Nem mondom, hogy a Pokémon Go fogja elsöpörni a kínai diktatúrát, de hogy szöget üt a koporsójába, az biztos, tök joggal van kiakadva a rendszerre a sokmillió fiatal kínai user, mi az, hogy látja a neten, hogy mások szabadon hajkurásszák a lényeket az utcán, neki meg tilos. Hát hol élünk?

“Kai Wang, a 24-year-old graduate student in the southwestern city of Chongqing, downloaded the game four days ago by borrowing his friend’s U.S.-based iPhone app-store account.

Even though he has the app on his phone, Mr. Wang couldn’t play it because the GPS for the game appears to be blocked and he keeps getting an error message saying that there is no GPS signal.”

“Every day we see pictures online from people in the U.S. capturing interesting Pokémon. It’s frustrating,” said Mr. Wang, who grew up watching Pokémon television shows and reading Pokémon comic books.”


Párizsban többször mentem Uberrel. A taxi eszelősen drága, nagyon kevés van belőle, és nem is lehet fogni, az a kevés mind tele van. Ezzel szemben az Uber jön időre, mint a karikacsapás, sokkal olcsóbb, és roppant szívélyesek a sofőrök, hideg üdítővel meg telefontöltési lehetőséggel kínálnak, még szép, hiszen az utas pontoz és azon múlik, hogy megtarthatják-e az állásukat, ráadásul nincs átverés, hiszen előre leboltolt árak vannak és kártyáról megy a fizetés. Rengeteg fekete felső-középkategóriás kocsi rója a párizsi utakat és azok mind uberesek, szemre négyszer annyian is lehetnek, mint a taxisok: valódi, üdítő versenyt hoznak egy monopolizált, ügyfélkirabló, korhadt céhes piacba.

Attól, hogy Mo.-ról kiüldözik az Ubert, kevésbé szabad és ezért rosszabb hellyé lesz az ország, mert ahol a vállalkozás szabadságát korlátozzák, ott minden szabadságjogot korlátoznak. Nincs-e kettő egymás nélkül.

Hát hol élünk?

uber