Egyéni szabadságjogok

Hosszú elemzés a jelenségről, hogy az alacsony képzettséget igénylő munkák folyamatos eltűnésével hogyan csökken az alacsony képzettségű férfiak részvétele a munkaerőpiacon, és ezek a munkák egyre kevesebbet is fizetnek. A diplomásokat ez a probléma nem érinti, hiszen magasan képzett munkaerőre folyamatosan nagy és növekvő kereslet van. Komoly probléma, és nyilván csak minőségi oktatással lehet orvosolni, ezerrel kell nyomni a felsőoktatás felé minél több embert már középfokon is magas szintű képzéssel, pláne, hogy a folyamat a jövőben a robotizációval erősödni fog. Nem lesz szükség arra, aki csak a csavart tudja meghúzni. Egyszerre lesz a jövőben munkaerőhiány (magasan képzettek) és munkaerőfelesleg (alacsonyan képzettek). A nők viszont erőnyerők lesznek, hiszen szinte minden fejlett országban sokkal több egyetemista/fiatal diplomás nő van, mint férfi.

„No single factor can fully explain this decline, but analysis suggests that a reduction in the demand for less skilled labor has been a key cause of declining participation rates as well as lower wages for less skilled workers.”

Egyéni szabadságjogok – persze, hogy ott van több belőle, ahol fontosnak tartják, és ott van kevesebb, ahol kevésbé, mindenki azt kapja maga is, amit másnak kíván…