Brit index-határidő

Pénteken igen nagy esések voltak a részvénypiacokon az 1989 óta a legnagyobb hatású európai politikai átrendeződéssel fenyegető brit kilépésre, az európaiak szakadtak 8-13%-ot, az amerikaiak 4-5%-ot. Extrém, nagyon ritkán előforduló számok – elsősorban azért eshettek ekkorát, mert a maradás volt beárazva és előtte felhúzták az indexeket, és a maradásra tett téteket pánikszerűen kicsukták. Viszont ha az egész elmúlt hetet nézzük, mérsékelt esés a kép. Brexit hete a tények nyelvén:

Index-határidők alakulása
S&P 500 –2,0%
DAX –2,8%
Eurostoxx 50 –4,4%
FTSE 100 +0,4% (!!)

Hoppá, ez hogy lehet, hogy a brit index-határidő nem is esett a héten? Két dolog állhat tán mögötte (persze az is benne van, hogy hamarabb zár és akkor épp napon belül volt valamicske javulás), egyrészt a gyenge, 35 éves mélyponton lévő font pozitív hatása, másrészt a briteknél a kilépésből fakadó rengeteg negatív hatás, ami torkollhat akár recesszióba is, talán jobban, előbb és körülhatároltabban lesz beárazható, tehát részvénypiaci értelemben világosabb kockázatot jelent, mint az egyelőre totál beláthatatlan, konfúz európai következmények, ahol akár az EU szétesése is benne van a pakliban. (Reméljük, nincs, de ki tudja.)

Az ismert nagyon rossz jobb, mint a nem ismert, ezért beárazhatatlan akármi.

Az milyen már, hogy a britek 3, tulajdonképpen nem szuverén államot képviselő csapattal vehettek részt az EB-n, miközben nincs mondjuk katalán vagy bajor válogatott, pedig milyen ütősek lennének. Igencsak kivételezett helyzetük van a fociban, ahogy az EU-ban is az volt.