Vendégmunkások Nógrádban

A gyáriparosok 250 ezer külföldi munkavállaló beengedését tartják szükségesnek a kóros munkaerőhiány enyhítésére – az idegenellenes hisztériakampány visszanyal. Tán egy hete volt hír, hogy luxuskabriók tetőponyvájának gyártásával foglalkozó nógrádi cég mexikói (!) vendégmunkásokat alkalmaz, annyira nem talál képzett munkaerőt az amúgy magas munkanélküliségű régióban, nota bene „migránsnak” nézték őket. Ha ez így folytatódik, gyártási kapacitás leépítés lesz belőle. Ráadásul a hiány miatt megemelkedő munkabéreket nem minden – rosszabb hatékonysággal működő – cég tudja kigazdálkodni, ami szintén tevékenységek megszüntetéséhez vezethet. De nem is kell gyenge hatékonyság, mert ha csak a nettó szlovák szintre mennek fel a magyar bérek, ami kb. +20% innen, az a bérekre rakódó sokkal nagyobb itteni állami elvonás miatt versenyhátrány egy magyarországi munkaadónak a szlovákhoz képest – ergo a túl nagy állam vastagon sáros a helyzet kialakulásában, bérterheket kellene csökkenteni.

Másrészt oktatási hiányosságok, a szakképzés illetve a felnőttképzés fogyatékosságai vannak a jelenség mögött, európai összehasonlításban nagyon kevesen vesznek részt ilyenben.

Forrás: Eurostat

Forrás: Eurostat

Privát kiegészítés, futás közben lőttem. A tulaj már szinte képregényt rajzol a leendő munkaerőnek, csak jöjjön már valaki levágni a füvet… És ez nem csak pénz/ megemelt bér kérdése, sok területen egyszerűen nincs ember. Azért jópofa a rajz.