Instagram szárnyalása

„…az állam azt követelte, hogy az átlátható online fizetés helyett lehessen készpénzes fizetéssel is fizetni az Ubernél…, hogy legyen az online díjkalkuláció helyett taxióra az Uber autóiban…, és hogy az Uber emeljen árat.”
(Uber Magyarország közleménye)

Ezek szerint az állam csupán annyit akart, hogy a konflisokhoz hasonlóan az automobilok esetében is lehessen számlaadás és ellenőrzött útvonalak nélkül, a piaci árnál drágábban közlekedni, illetve hogy minden automobilból vegyék ki a motort és fogjanak elé lovat.

Amikor 2012-ben a Facebook 1 milliárd dollárért megvette az Instagramot, aminek már akkor is volt 30 millió felhasználója, de semmiféle bevételt nem generált, sokan huhogtak hogy úristen micsoda pénzpocsékolás és ez soha nem fog megtérülni. Nos, a becslések szerint ez a sohamegnemtérülő képcserélő cucc csak 2016-ban 2,2 milliárd dollár bevételt fog generálni, és 2020-ra elérheti az évi 7,6 milliárd dollárt, nem hogy nem térült meg, de ennél jobb befektetést aligha eszközölhetett volna a Facebook. Mit érhet ma, 50 milliárd dollárt? És ez a létrejött érték nagyrészt nem lett elvéve senkitől, egyáltalán nem igaz a közvélekedés, hogy értéket teremteni csak mástól elvéve lehet.