Kivándorlás hatásai

Kelet-Európából 1990 óta 20 millió ember, a lakosság 5,5%-a távozott főleg Nyugat-Európába. A szokásos megállapításokon túl, miszerint ahonnan kivándorolnak, ott tartós negatív gazdasági hatások vannak és romlik a versenyképesség, ahova meg mennek, ott tartós pozitívak, vannak máshol nem annyira emlegetett következmények ebben az IMF-elemzésben. Minél több képzett fiatal hagyja el az országot, az adott országban annál erősebb a korrupció és annál gyengébb a jog uralma, romlik az állam működésének minősége. A kivándorlók között felülreprezentáltak a fiatalok és képzettek, illetve a vállalkozó szelleműek, pont azok mennek el, akik nagyobb tömegben tehetnének az ilyen negatív folyamatok ellen, hiszen a magasabban képzettek és fiatalabbak nagyobb eséllyel indítanak el változásokat a társadalomban, mint a maradó, ráadásul százalékosan egyre növekvő arányú, ergo nagyobb szavazati súlyú idősek és képzetlenebbek.

Hogy ebből az ördögi körből, negatív spirálból ki lehet kerülni, arra régióból egyedül az észtek mutatnak példát, itt is felfelé kilógnak a statisztikából a vonzó liberális jogállamukkal meg modern e-kormányzat modelljükkel, valószínűleg meg is indult hozzájuk a bevándorlás, 2015 volt az első év 1989 óta, amikor nem volt Észtországból nettó kivándorlás.

„Emigration of better-educated people has been associated with weaker governance. There seems to be a significant negative association between the stock of tertiary-educated migrants (as a percentage of population) in 2000 and the present-day quality of governance. Control of corruption, voice and accountability, rule of law, and government effectiveness indicators are currently all notably weaker in SEE countries, which also faced larger outflows of better-educated people in earlier years than CE-5 and Baltic countries. As better educated people are more likely to demand and drive change in societies, this is suggestive of a negative feedback loop from permanent high-skill emigration to weaker governance that, in turn, has likely fueled more outflows of better educated people.”