Közgazdászok Jézus Krisztusa Venezuelában

Miután az államosítások, a piaci elemek, a szabad áralakulás teljes kiiktatása porig rombolta a venezuelai gazdaságot, mindenből hiány van és fosztogatások tombolnak, elterjedt az éhezés, az őrült buszsofőr megtalálta a megoldást: szerződteti a „közgazdászok Jézus Krisztusát”, a spanyol marxista profot, aki szerint a megoldás: a még több államosítás. AIDS-re Ebolát. A venezuelai őrület folytatódik, talán annyi haszna van, hogy többekkel megérteti, hogy az ilyen államosító, kapitalizmust és jogállamot lebontó centralizáló rémálmok hova vezetnek, a gazdasági megsemmisülésbe. És eközben persze lehet felszítani az idegengyűlöletet és mindenért a gonosz B̶r̶ü̶s̶s̶z̶e̶l̶t̶ Washingtont okolni.
Az agybaj csimborasszója, hogy miután a vetőmaghiány következtében a megművelhető földek 40%-a műveletlen, nincs termelés, létrehozták a Városi Mezőgazdaság Minisztériumát…

Friedman prof a gazdasági és a politikai szabadság komplex összefüggéseiről. Venezuelában éppen az az eset figyelhető meg, amikor a választók a meglévő politikai szabadsággal élve, rossz döntést hozva lerombolták a gazdasági szabadságot, majd ennek következtében elveszítették a politikai szabadságot. Gazdasági szabadság, kapitalizmus nélkül nincs politikai szabadság, tehát a szabad piacgazdaság ellenzői magának a szabadságnak az ellenzői. Viszont létezhetnek gazdaságilag szabad rendszerek politikai szabadság nélkül, ergo a gazdasági szabadság esszenciálisabb valami: a szabadság sine qua non-ja.