Bízz a magánszektorban!

Bízz a magánszektorban – ne az államban!

Az amerikai elnökválasztási kampány forgatókönyvét mintha Hollywoodban vagy még inkább Bollywoodban írnák. Vasárnap a tradícionálisan piac- és ezért republikánuspárti Wall Street Journal példátlan módon szerkesztőségi cikkben ment neki Trumpnak, szappanoperanéző tökfilkónak állítva be a hivatalos republikánus jelöltet, és azt tanácsolta a pártnak, hogy keressen másik indulót, mert Trumppal nagy zakó lesz abból, ami alkalmasabb jelölttel nagy győzelem lenne.

Másnap hírek arról, hogy Trump kampánymenedzsere milliókat kapott korábban a Putyin báb „aranyvécékefe” ukrán elnöktől. Aztán Trump lánya instaposztot tesz közzé Dubrovnyikból, ahol a brit médiamágnás exfeleségével pózol, aki pletykák szerint Putyin barátnője, korábban meg Tony Blairrel volt liezonja…

Az ember hüledezve olvassa ezeket a híreket, hogy lehet republikánus jelölt egy ennyire inkompetens valaki, ráadásul szoros mordori kapcsolatokkal (amit nem is leplez vagy nem is tud leplezni), az egész sztori a megvalósult hírcsárda. Az mindenképp kiderül belőle, hogy a politikai alakulásokat egyáltalán nem irányítja semmilyen titkos erő a háttérből, hanem esetlegességek és emberi gyarlóságok mentén formálódnak a dolgok a legjelentősebb államokban is. Egy magánvállalatban egy középvezetőt nagyobb körültekintéssel és versenyeztetéssel választanak ki, mint ahogy a legnagyobb demokráciában az elnökjelöltet: ha egy cég ilyen hatékonyságú humánpolitikát folytatna, mint az államok, hamar tönkremenne.

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy friss Gallup felmérés szerint még a legnegatívabban megítélt magánszektorban is jobban bízik a közvélemény, mint az államban. Nota bene úgy fest, hogy minél erősebb, minél szabadabb a verseny egy szegmensben, tehát minél kevésbé interferál vele az állam, annál erősebb a bizalom iránta.

P.S.: a szektorok eltérő megítélésének persze van egy erősen szubjektív vonulata is, mindenki jobban szeret étterembe vagy nyaralni menni, mint műtétre befeküdni vagy törleszteni a banknak.