Észt elnöki beiktatási beszéd

„Magabiztos emberek vállalatokat építenek fel, boldog gyerekeket nevelnek mint szülők vagy tanárok, kutatási ösztöndíjért versenyeznek, megteremtik és fenntartják a kultúránkat és érmeket hoznak haza a sportversenyekről.

Viszont azok, akiknek félniük kell, hogy otthon vagy az iskolában ki fogják gúnyolni a gyengeségeiket, nem fogják előremozdítani az életünket. Nincsenek tökéletes vagy hibátlan emberek, de mindenkinek megvan a saját erőssége. Az olyan ember, aki arra számíthat, hogy kárörvendés, gúny vagy nyilvános megszégyenítés érheti minden hibáért, amit elkövet, el fogja veszíteni a döntéshozás képességét.

Csak egymást támogatva fejleszthetjük Észtországot. Az Alkotmány nem csupán jogszabályok gyűjteménye. Az Alkotmány olyan alapvető értékeket nyújt, melyekre támaszkodhatunk. Mindazok, akik osztoznak velünk ezekben az értékekben, társadalmunk megbecsült tagjai akkor is, ha valamiben különböznek tőlünk vagy pedig mi magunk választunk más megközelítést valamilyen összefüggésben. Óvjuk értékeinket!

Észtország nem lett gazdag állam az előző évszázadban, amikor a meggazdagodáshoz sok nyersanyag kellett és ez komoly környezeti károkat okozott. Szerencsénkre ma mindannyiunk előtt nyitott a lehetőség, mert most a jólét és a prosperitás forrása az oktatás és a vállalkozószellem. Magukba vetett hiten kívül a gyermekeinknek oktatást kell nyújtanunk. Ez a legfontosabb eszköz, amellyel biztosíthatjuk, hogy saját gyermekeiknek is jövőt építsenek.

Henry Ford mondta először, hogy a fizetést nem a munkaadó adja, a munkaadó csak folyósítja a fizetést.Termékek és egyre inkább szolgáltatások adják a fizetést. Milyen lehetséges terméket vagy szolgáltatást fejleszthetünk ki itt Észtországban, amely kihasználja a helyi adottságokat és lehetőségeket, és nemzetközi sikerre vezethet minket?

Ez nem egy nagy, Nokia-szerű vállalkozás lehet, hanem sok különböző termék és szolgáltatás, melyek a fejlesztők képességeitől és álmaitól függnek. Kizárólag a szabad és felelős vállalkozások okos munkája révén jöhetnek létre. Az állam dolga az oktatás biztosítása és a vállalkozás egyszerűségének és szabadságának garantálása.”

(Beiktatási beszéd, részlet, saját amatőr gyorsfordítás.)