Globalizáció és jövedelmek

Pénteken hónapok óta a legnagyobb esése volt a részvénypiacoknak az attól való félelemben, hogy a globális jegybankok elveszik a puncsostálat, azaz kamatot emelnek (Fed), illetve nem folytatják tovább a lazítást (ECB). A kötvények is estek, a német 10 éves hozam hosszú idő után újra nulla fölé emelkedett. Bár azt is lehetett volna gondolni, hogy a kamatszintek néminemű, akár minimális normalizálódása nem feltétlenül rossz hír a gazdaságnak, pl. elvileg a bankszektornak jó, a részvénypiac a viselkedéséből ítélve ezt másként gondolja: a gazdaságba pumpált gyógyszeradag csökkentését ártalmasnak véli.

Ez a grafikon mondja el tán a legtöbbet a globális gazdaság állapotáról és változásáról az elmúlt évtizedekben. Azt mutatja, hogy a különböző jövedelmi kategóriákba tartozó embereknek hogyan változott a jövedelme 1988-2011 közt, a trend valószínűleg azóta is hasonló. A globalizációból egyelőre kimaradt legszegényebbeknek kevéssé nőtt a jövedelme. A globalizációba belépett szegényebb országokban nagyon sokan meggazdagodtak és felemelkedtek a globális középosztályba, főleg Ázsiában: 1,5 milliárd emberről van szó. Eközben a már igen gazdag, legfelső 80-90%-ban lévőknek, akik főleg a fejlett országok középosztályát jelentik, igen, ezek lehetnek a Brexit meg Trump szavazók, nem emelkedett érdemben a jövedelme, hanem magas szinten stagnált vagy csak kicsit nőtt. A top 1%-nak, akik a globalizációból jobban tudnak nyerni, az elitnek, szintén nőtt. Nagy léptékben zajlik a világon a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkenése, ami nagyon sok embernek nagyon jó, viszont a fejlett országokban sokan nem érzik magukat jól amiatt, hogy nem tud javulni a relatív jövedelmi helyzetük (egy nagyon magas szintről globálisan nézve), ez olyan természetes jelenség, ami miatt lehet dühöt szítani, de változtatni rajta aligha lehetséges. Hiába ígéri mondjuk Trump, hogy visszahozza a munkahelyeket Kínából, azok már soha nem fognak visszajönni, mert akkor már inkább automatizálásra kerülnek – és más, magasan képzett munkaerőt igénylő új munkahelyek lesznek helyettük a szolgáltatásban. Összességében a globalizációnak meg a folyamatos technológiai újításoknak köszönhetően a világ sokkal jobb hely lett: sokkal kevesebb ember szegény.

Akinek harminc éve egy marék rizsre futotta, ma futja okostelefonra és akár utazásra. Aki már harminc éve is kétszer tudott menni nyaralni, ma is kétszer tud. De neki is van persze okostelója.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter