Draghi megjegyzései

Draghi négy év után a Bundestagban:

„Monetary policy alone is not enough to reboot economic growth in the long term.”

Ez egyenes beszédre lefordítva ennyit jelent: kezdjetek költekezésbe, és akkor visszavihetem a kamatokat normálisabb szintre. A németek és az ECB jó ideje egymást vádolják, az ECB a németeket azzal, hogy túl szigorú a költségvetés, a németek az ECB-t azzal, hogy a mínusz kamatok károsak a választóknak, mert eltűnnek a kamatjövedelmeik, a megoldás valószínűleg tényleg az volna, ha a német költségvetés többletét költeni kezdené (=fiskális expanzió), és akkor az ECB nulla fölé lavírozhatná a kamatot (=monetáris szigorítás).

Még egy érdekes Draghi megjegyzés:

Mr Hahn said: „We asked Mr Draghi what he’d like for Christmas. He said he’d like to be in a position where he could change the bank’s interest rate policy [and start raising rates] but said in order to do that you need stability, convergence and trust.”

Lefordítva: nagyon szeretném visszavinni nulla fölé a kamatokat, de ne piszkáljatok és költsetek. Eddig még nem lehetett ilyet hallani Draghitól, hogy ő tulajdonképpen emelne, ha több kooperációt kapna a fiskális politikától. Azért ilyen is csak a németeknél van, hogy győzködni kell a politikust, hogy költsön többet. Ki hallott már ilyet? :-)