Trump-hatás

Trump-hatás: felrobbantak a hosszú kötvényhozamok, január óta először 2% fölé emelkedett a 10 éves hozam, ezzel párhuzamban az árfolyamok beestek, azt árazva, hogy az új adminisztráció nagy költekezésbe kezd, infrastrukturális beruházásokba fog (persze főleg az ország belsejében, a nem rá szavazó partvidékeken minek új út meg felüljáró), és emiatt megnő majd az állampapírkibocsátás, és a nagyobb kínálat, illetve a tán megemelkedő infláció is magasabb hozamokhoz fog vezetni. Koherens összefüggésrendszernek tűnik és akár folytatódhat is a folyamat.

A részvénypiacon a kamatérzékeny szektorok beestek, a technológia mint erősen globalizált cucc is szenvedett, viszont nagy emelkedés volt a regionális bankokban (lazább szabályozást várnak, plusz az emelkedő hosszú hozamok nagyobb profitot tesznek lehetővé), az ipari vállalatokban (építkezési boom haszonélvezői), a gyógyszer- és biotech cégekben (árszabályozás nem fenyeget), hadiiparban, csővezetékes cégekben (lazább szabályozás) és a fosszilis nyersanyagokkal foglalkozó cégekben (lazább szabályozás).

A mozaikokat összerakva azt árazza a piac, hogy az állam egy tonna hitelt fel fog venni, és abból generál majd beruházásokon keresztüli növekedést, ennek hosszú távú hatékonysága persze erősen kérdéses, főleg ha elnézzük Trump vállalkozói múltját (több céget is csődbe vitt), de itt egyetlen nap reakcióiról van szó. A kereskedelem a protekcionizmus erősödésével szívni fog. Viszont a több szektort is érintő dereguláció klasszikus piacbarát elem és ezért tartósan hasznosnak tűnik.

Üdvözlet Biff világában.