Globalizációs tényezők

A pénzügyi deglobalizáció már mögöttünk van, a 2007-es 20,7%-ról mostanra a globális GDP 2,6%-ára (!) csökkent a határokon átívelő tőkeáramlás. Innen inkább stagnálás és lassú visszanövekedés várható valahová a normális szintnek tekintett 5% környékére – ami ugye 100% növekedés innen. A másik erősen pro globalizációs tényező a technológiai fejlődés, aminek következtében olcsóbb lett az utazás és a gondolatok cseréje, ezek a faktorok sem fognak kihunyni. A kereskedelemben és a kormányok szabad kereskedelemhez való hozzáállásában lehet negatív fordulat, ez a két faktor a további globalizáció ellen hat. De az összkép alapján nem várható a globalizáció leállása, inkább csak lassulása: a politika eltrollosodásával, kvázi a kommentszekció hatalomra kerülésével más pro globalizációs piaci erők azért működésben maradnak, amelyek ellensúlyozhatják azt.

Van egy ismerősöm, aki klasszikus garázsvállakozásában kávépörköléssel indult pár éve, ma már saját fejlesztésű és külön brand alatt futó kávés kiegészítőket is árul és ad el a nagyon jó marketingnek és az egyedi minőségnek köszönhetően tényleg a világ 4 sarkába, szinte csak az Antarktiszról nem rendeltek tőle. Kicsi, de fullra globalizált vállalkozás. Ami ezt a jó terméken kívül lehetővé teszi: a globális kommunikációs platformok elterjedése, a flott fizetési rendszerek jelenléte és a töredékére esett szállítmányozási árak. Ebből szinte semmi nem volt meg 20 éve, most itt vannak és ezek az erők továbbra is működnek. Lehet, hogy a személy fizikailag nehezebben fog bejutni egy másik országba vagy az áru drágábban, de a gondolat gyors és kvázi ingyenes bejutásának lehetősége a legtöbb helyre megmarad.

The progress of globalization depends on two forces: technology, which eases travel and communication, and politics that underpin an open world. The remarkable thing about the 1990s was that both forces operated together: cheaper travel and telephony were reinforced by the opening up of China and by a series of breakthroughs in trade liberalization—the North American Free Trade Agreement, the European single market, and the Uruguay Round of global trade negotiations. There is no denying that the world finds itself in a new era: technology still drives integration forward, but political resistance is growing. And yet, for the moment, the drag from politics seems weaker than the thrust from technology. Absent some truly cataclysmic shock—something akin to a world war or a depression—the best bet is that globalization will march on.”