Túlélés és hatékonyság

Van egy szokásosan tanulságos interjú Komoróczy professzorral, a neves asszírológussal, aki két vaskos kötetben írta meg a magyarországi zsidóság történetét. Egy mellékszál az interjúban, amikor a riporter felteszi a kérdést, hogy mi lehetett a zsidó közösség ilyen tartós fennmaradásának záloga:

„Előny származott a földrajzi megosztottságból is, ugyanis a hagyományok más és más módon fejlődtek tovább, miközben a közösségek laza kapcsolatban maradtak egymással. Ez azt eredményezte, hogy a kihívásokra mindig volt valami válasz – nem egyetlen ötlet volt, hanem száz. A sokközpontú, a döntési hatáskört értelmesen szétterítő társadalom pedig alkalmazkodóképesebb, mint a centralizált, mivel hatékonyabban tud reagálni a körülmények változására.”

Ennek általános tanulsága van, akár államok, akár cégek, akár bármilyen más, emberek alkotta szervezet túlélési esélyeit vagy hatékonyságát vizsgáljuk: jó eséllyel akkor tudnak sokáig fennmaradni, ha minél kevésbé köpontosítottak, többcentrumúak, ezért többféleképpen tudnak reagálni a változó környezetre, így több szellemi erőforrással rendelkeznek, ezért rugalmasak. A centralizált rendszerek egyféle, sematizált választ adnak a kihívásokra, nem vagy kevéssé változnak és alkalmazkodnak, rugalmatlanok, ezért sokkal gyorsabban összeomlanak, ha megváltozik a környezet. Ebből következik, hogy végsősoron az individuumra, ez egyénre épülő struktúrák a leginkább versenyképesek, tehát ha cégekre vetítjük, az olyan cégek, ahol a döntési jogkörök és felelősségek minél kevésbé hierarchizáltak és minél inkább szét vannak szórva, le egészen az egyén szintjéig, ezért kevés múlik egyetlen emberen, viszont rengeteg egyén szellemi erőforrása van egyszerre kiaknázva. Nagyon kevés cég lehet ilyen, mert alig találni akár csak 100 éve is létezett céget, de olyat, ami hasonló profillal működne, mint akkor, még kevesebbet. (Ezért igaz a hipotetikus állítás, hogy hosszú távon minden részvény árfolyama a nullába tart, mert egy cég sem él örökké.)

Az ilyen turbulensebb időszak, mint a mostani, erős rázókör a cégek életében is, bizonyára lesznek nagyobb kihullók, ahogy erőnyerők is, akik a hullámok elültével előtörnek akár a semmiből is – a részvénypiaci vezetők részben le szoktak cserélődni ilyenkor.