Valójában nem is kéne gyengülnie a forintnak?!

Noha a forint igen rosszul szerepelt az elmúlt hónapban a vezető devizákkal szemben, több olyan érvet is találhatunk, ami inkább az erősödés mellett szól – derült ki a Portfolio alapkezelői felméréséből. A folyó fizetési mérlegünk többlete, a devizahitelek forintosításából adódó kisebb forintkínálat és a beáramló temérdek EU-s pénz, mind a forint mellett érvelnek.  

Valójában erősödnie kéne?         
Általános volt a lakossági megdöbbenés, amikor idén év elején a forint elérte a 320-as euróárfolyamot, és azóta mindenki azt akarja megtudni, hogy vajon meddig gyengülhet még a forint, illetve látunk-e még akárcsak 300-as eurót újra. Sajnos senki nem fogadja el azt az egyébként őszinte és igaz választ, hogy ezt nem lehet biztosan megmondani, ezért kénytelenek vagyunk további fogódzók után kutatni.

A Portfolio alapkezelők körében érdeklődött, hogy ők milyen folyamatokat látnak, illetve maguk mire készülnek. Talán meglepőnek tűnhet, de a válaszokból inkább kedvező kép tűnik ki a forint piaca kapcsán: az euróval szemben többük inkább erősödésre, mint gyengülésre számít, a heves további leértékelődést pedig még kevésbé tartják valószínűnek.

Ezen véleményük mögött olyan fundamentális szempontok húzódnak meg, melyekből a forint piacán a keresleti oldal dominánsabbá válhat a kínálatnál. Fontos tényező ugyanis, hogy a devizahitelek forintosítását követően megszűnik majd egy folyamatos kínálati forrás a piacon (forinteladás a hitelek devizanemével szemben). Emellett ráadásul hazánk folyó fizetési mérlegének jelentős többlete van – hangsúlyozták egybehangzóan az általunk megkérdezett alapkezelők.

gyengulo-forint
2

Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a fentebb vázolt tényezők miatt idén 320-nál érdemben nem fog tovább gyengülni a forint az euróhoz képest. Az ő várakozása az, hogy a korábban látott 305 és 315 közötti kereskedési sáv feljebb tolódhat kissé, mondjuk 5 forinttal. További szélsőséges leértékelődésre viszont egyáltalán nem számít, sőt kifejezetten korrekciót vár az euróárfolyamunk kapcsán.

De akkor miért gyengült most?  
A szakember meglátása szerint az elmúlt időszaki forintgyengülésben nemcsak a dollár ereje, hanem a rubelgyengülés is szerepet játszhatott. Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfólió menedzsere szerint nem feltétlenül a rubel hatása nyomta még tovább a forint piacát, hanem inkább az eurózónával kapcsolatos újabb aggályok (Görögország csődkockázata, illetve a Grexit lehetősége). Szerinte ugyanis hazánk fizetőeszközét is egy eurózónához kapcsolt eszköznek tekintik, és így a piaci bizonytalanságot keltő hírek az euró mellett a forintot is rosszul érintik.

3

4

A Concorde Alapkezelő szakembere szerint is inkább erősödnie kéne a forintnak a makrogazdasági fundamentumok alapján, de a dollár további tombolása ennek még keresztbe tehet. Ő is úgy látja, hogy érdemi felértékelődési potenciálról nem nagyon lehet beszélni a forint esetében, például 300 alatti euróárfolyamot szerinte nagy valószínűséggel nem fogunk látni 2015-ben. Móricz másokkal együtt hozzátette, hogy decemberben sokan építhettek ki forint vételi (és euró eladási pozíciókat), arra számítva, hogy év végén olcsóbban visszavehetik az eurót. Ezt az a megfontolás táplálta, hogy a piac vélekedése szerint december 31-én az adósságrátánk csökkentése miatt még átmenetileg erősebb forintra volt szüksége a kormánynak. Miután a forint erősödése nem történt meg, így valószínűleg sokan kényszerből, magasabb áron zárták az EURHUF eladási pozícióikat.

Az igazán hosszútávon Móricz Dániel már azt várja a forinttól, hogy tovább folytatja a leértékelődés útját. Ezt azzal a meglátásával magyarázza, hogy szerinte hazánknak már kevésbé fájó a gyenge árfolyam, ami miatt pedig kevésbé is lesz arra érzékeny a Magyar Nemzeti Bank, viszont sokkal fontosabbá vált a kamatszint alacsonyan tartása. Ha pedig a jövőben visszatér a fejlett világénál magasabb hazai infláció, akkor az jobb híján a forint árfolyamban fog lecsapódni.

5

Forrás: Portfolio.hu – 2015. január 09.