Vámháború

A Párbeszéd a gazdaságról című adássorozatban ezúttal Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője és Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő elemzője beszélgettek arról, hogy milyen hatásokkal jár és járhat a kereskedelmi háború a globális és a magyar gazdaságra.
Az alábbiakban a beszélgetés főbb üzeneteit összegeztük, a beszélgetés teljes hang- és videóanyagát szintén megtalálja cikkünkben.

A beszélgetés hanganyagát megtalálja a Soundcloudon: 1. rész és 2. rész. Az ún. podcast kiváló szórakozás futás, kerékpározás és dugóban ülés közben is, mindenkinek csak javasolni tudjuk.

A magyar gazdaság nagyon erősen integrált a világkereskedelembe, így ha a jelenlegi liberalizált kereskedelem változik, az rövid távú sokkhatásként is jelentkezik, de a hosszú távú növekedési pályánkat is újra kell gondolnunk.

Ugyanakkor a világkereskedelem még idén is egészségesen bővült és rövid távon nem látszik, hogy a belső fogyasztás és beruházás, illetve az EU-pénzek által segített magyar gazdaságnak problémát okoznának a fejlemények. A magyar eszközök kifejezetten jól viselkedő árfolyamai is erre utalnak.

Forrás: Reuters
Forrás: Reuters

A nagy változások a világban, amelyek a jelenlegi kereskedelmi háborúhoz vezettek: a populizmus előretörésével párhuzamosan a globalizáció negatívabb megítélése; a status quót felrúgni hajlamos Trump megjelenése; és az, hogy egyre nagyobb gazdasági potenciálja és hatása miatt Kínának kevésbé hajlamos elnézni a világ a tisztességtelen kereskedelmi politikáját és a munkahelyek „eltérítését”. Kína erre az új kihívásra, a tisztességesebb verseny szabályainak való megfelelésre egyelőre nem reagál érdemben.

Forrás: Merrill Lynch, US Census Bureau/BBC
Forrás: Merrill Lynch, US Census Bureau/BBC

A jüan árfolyamának mesterséges gyengítése most nem egy létező probléma, hiszen egy beavatkozásmentes árfolyam jelenleg valószínűleg egy még gyengébb jüant eredményezne.

A WTO szabályai ugyan a fennállásuk óta folyamatosan változnak, azonban a mostani felgyorsuló változások állva hagyták a szervezetet és az eddigi szabályozási hiányosságokat is hangsúlyosabbá tették.

A Kína–USA kereskedelmi háború lehet a tesztje annak, hogy az elmúlt évtizedekben látott kereskedelmirendszer-fejlődésnek vége vagy esetleg csak egy kis döccenőt látunk.

A protekcionizmus egy kétélű fegyver, mert ugyan előnybe hozhat bizonyos hazai iparágakat, azonban ezt más hazai iparágak és a hazai fogyasztók kárára teszi – az acélvámok megdrágítják az acélt az amerikai autóipar vagy műszergyártók számára. Az ok, hogy a politikus esetleg mégis az előbbi érdekeit veszi figyelembe az, hogy azt a csoportot éri koncentráltabban a kár és a politikai befolyása is nagyobb lehet.

Trump vámháborújának alapvetően inkább az a célja, hogy leomoljanak a vámok a világban. Az EU-val kapcsolatban például már elhangzott, hogy legyen mindenre nulla vám, de azt többek között éppen a franciák nem szeretnék látni. A Kínával kapcsolatos küzdelem pedig kevésbé a vámokról és sokkal inkább a globális hegemón szerepről szól.

Forrás: Worldometers, HOLD
Forrás: Worldometers, HOLD

Az EU egy sajátos képződmény artikulált „összeurópai érdek” nélkül, amely a belső piacán befolyásmentes versenyt akar, kifelé viszont protekcionista politikát folytat. Itt a tagállamok jóval erősebb érdekképviselettel rendelkeznek, mint az Egyesült Államokban, így míg Trump egy tollvonással bevezethet vámot az acélra (rosszabb helyzetbe hozva az acélfeldolgozókat), addig az EU ezt nem, vagy csak nehézkesen tudja megtenni. Így nehezebb bizonyos gazdasági érdekeket előtérbe helyezni.

Az, hogy Európa egyes területeken – mint például a digitális ökoszisztéma – lemaradt, csak akkor jelent problémát, ha azokra, akik azt szolgáltatják, egyfajta ellenségként tekintek csak azért, mert a határaimon kívül vannak. Valamint azt is nehéz eldönteni, hogy ha egy állam nem hagyja elhullani mondjuk a Nokiát, az segíti vagy hátráltatja a gazdaságot.

A digitális gazdaság rengeteg olyan kérdéssel jár, amelyek a kereskedelmi szabályrendszer alkalmazkodásánál sokkal nagyobb kihívásokat jelentenek.


Az Inforádióban elhangzott adást teljes egészében meghallgathatja és megnézheti az alábbi felvételeken:

A Párbeszéd a gazdaságról sorozat korábbi részeit itt olvashatja.