Van, akinek jól jön a Brexit – ide mentsd a pénzed!

Szinte biztos, hogy elszáll a dollár és az euró, ha kilépnek a britek, az ázsiai valutáknak azonban kifejezetten jót tesz a piaci izgalom.

Akárhogy is döntenek a június 23-i választáson, a legtöbb piaci hatalmas turbulenciát és további jelentős gyengülést vár az angol valutától, ami magával ránthatja a dollárt és az eurót is, legalábbis Marc Chandler a Brown Brothers Harriman vezető devizapiaci stratégája szerint, írja az Alapblog.hu. Ebben a piaci helyzetben pedig mentőövet keresnek majd a befektetők – kérdés az, hogy milyet.

Mentőöv a viharban

Marc Chandler szerint óvatosnak kell lenni a klasszikus értelemben vett menekülőeszközök, mint például a svájci frank esetében. Egy hirtelen erősödés ugyanis katasztrofális hatással lenne a svájci gazdaságra – emlékezzünk csak vissza az árfolyamgát elengedését követő hullámzásra. Egy újabb túlértékelődést biztosan nem tűrne el a svájci lakosság a stratéga szerint.

Az ausztrál dollár mellett még jobb lehetőséget kínálnak az ázsiai piacok, azon belül is a japán jen, ami épp ma erősödött három éve nem látott magasságokba, miután a Wall Street Journal felmérésében ismét a brexit pártiak kerültek többségbe. Az arany, mint klasszikus kapaszkodó is szóba jöhet, ennek árfolyama valószínűleg ralizni fog Chandler szerint.