Van egy elképzelésem a világról, tudom, mit fogok csinálni

Az interjú eredetileg a forbes.hu-n jelent meg.

Figyelte a kínai híreket, sokat olvasott, gondolkozott, és még épp időben leépítette vagy olcsón lefedezte részvénykitettségét. Zsiday Viktor azon kevés portfóliómenedzserek egyike, akik nulla veszteséggel megúszták az elmúlt hetek tőzsdei, olaj- és devizapiaci összeomlását. Citadella nevű alapja mindössze 0,1 százalékos mínuszban jár az év eleje óta, miközben a többi abszolút hozamú alap – ahol a legnagyobb bukásokat okozta a pánik – 20-30 százalékot veszített, sőt akad, amelyik 70 százalékos bukóban jár. Arról beszélgettünk, mire figyel, hogy bírja a stresszt, milyen trendeket lát, és hogy visszaépíthető-e a bizalom. Közben az is kiderült, nemrég újra kinyitotta alapját az új befektetők előtt.

Húsz éve kezelsz abszolút hozamú alapokat, az utóbbi években a befektetők elég nagy kedvenceivé is váltak. Ennek most alighanem vége: most volt az első komolyabb vizsgájuk, és a többség elbukott, a helyenként 60–70 százalékos mínuszok láttán tömegek fordulhatnak el ettől az alaptípustól. Visszaépíthető még a bizalom? 

Az abszolút hozamú alapok lényege az lenne, hogy nem feltétlenül mozognak együtt a részvénypiacokkal – ebben azonban az is benne van, hogy amikor a piacok szárnyalnak, akkor egy ilyen alap lehet, hogy nem, ezt pedig a befektetők kevéssé viselik el. Nem csoda, hogy emiatt az abszolút hozamú alapokban is inkább az a kérdés, hogy éppen kevés vagy sok részvény/kötvény van. A világ nagy részén, idehaza is tehát ezek az alapok inkább valamiféle vegyes alapokként működnek. Szerencsére vannak kivételek, és Magyarországon arányaiban sokkal több tehetséges, önállóan gondolkodó portfoliókezelő van, mint ami a világ nagy részére jellemző, de kétségtelen tény, hogy a kategória nagy csapást szenvedett.

A Citadella nem veszített az értékéből. Pontosan mikor és milyen jelek alapján döntöttél úgy, hogy lefedezed az alapodat? Akkor, amikor még a jelek szerint sokan azt gondolták, hogy Kína belügye marad a vírus, neked mik voltak a figyelmeztető jelek?

Kulcsfontosságú volt, hogy elég hamar kiderült, hogy ez a vírus rendkívül fertőző, sokkal fertőzőbb, mint a SARS volt, ráadásul úgy tűnt már az elején, hogy van egy csomó olyan eset, akik hordozók, de nincs sok tünetük. Reméltem, hogy Kínán belül tudják tartani, de a fentiekből számomra az következett, hogy ez borzasztó nehéz feladat, és a SARS-hoz képest sokkal nagyobb a világjárvány kockázata. Azt mondtam a kollégáimnak, hogy csak egy kérdés van: ha ez tényleg lappangásban és/vagy aszimptomatikusan fertőz, akkor majdnem elkerülhetetlen a világjárvány.

Hogy viseled a nyomást? Volt már nagyobb az alapod, de azért 40 milliárd forintot kezelni most ijesztően sok pénz.

Mindegy, hogy 4, 40 vagy 400 milliárd, a lényeg ugyanaz. Van egy elképzelésem a világról, és van egy ehhez illeszkedő „haditervem”.

Az én feladatom annyi, hogy minden pillanatban a lehető leggyorsabban próbáljak alkalmazkodni a változó körülményekhez, és megpróbáljak a lehető legobjektívabb maradni – elsősorban magammal szemben. Ez egy csodálatos, végtelen színház, amiben addig kell játszanom, amíg tudok.

 

A teljes interjú a forbes.hu-n olvashtó.

Az interjú a koronavírus járvány miatt írásban készült.