161302 ae754e3f59 VB
okt.
28
2014

Várkonyi Balázs (35), az Extreme Digital ügyvezető igazgatója

Várkonyi Balázs 21 évesen üzlettársával, Kelemen Gyulával alapította az Extreme Digitalt teljesen önerőből. Egy néhány négyzetméteres üzlethelyiségből indultak, rekordsebességgel bővültek, jelenleg piacvezetők a hazai internetes műszaki áruházak között. Várkonyi Balázs 2007-ben elnyerte „Az év üzletembere” díjat az Ernst&Youngtól.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Büszke vagyok, hogy 10 év alatt egy nagyvállalatot építettünk kollégáimmal, ami 200 embernek ad ma munkát és tisztes megélhetést.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
A jó vezető, ügyes emberismerő, kreatív elme, aki gyakran meg tudja lepni munkatársait és cselekedeteivel motiválni tudja a vállalat egészét. A magyar vezetők rossz tulajdonsága a tudás féltése, és talán a feladatok rossz delegálása.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
A gondolkodást nagyra értékelem, szeretem az új ötleteket és azt, ha kiáll az igazáért a munkatársam. A határidőkben lévő csúszás és a felelősség elkenése a,z amit nem igazán szeretek átélni.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Nincs olyan élmény amit kudarcként fognék fel. Ami nem sikerült úgy ahogy szerettük volna, az akkor olyan döntéseket szült, ami visszamenőleg globálisan vizsgálva sikernek mondható.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Személyes példaképet nem igazán tudok említeni, inkább vállalatok akik működésükkel és eredményükkel ösztönöznek. A benchmark számomra egy nagyon fontos tényező.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Én első pillanatban az online kereskedelemmel foglalkoztam és maradtam is ezen a területen, amihez igazán értek.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
A klasszikus bölcsességeken túl nem sok újjal tudok szolgálni: csináld élvezettel, csapatban gondolkozz és a vevő a legfontosabb.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
A környezetünk védelmét tartom ennek a századnak a fő feladatának és egyben óriás kihívásának is.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Hetente többször futással tudok „megtisztulni”, szabadidőmben sokat utazom, járom a világot, ha tehetem.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
A családom és barátaim miatt nem tudom elképzelni máshol az életem, mint Budapesten. Én szeretek itt élni!

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Ahogy mondtam az előző kérdésekben, csak az online világhoz értek, ezért befektetéseimet is ezen a területen teszem. Egyelőre minden ilyen irányú befektetést tudom javasolni akár tőzsdén nagyvállalatok papírjaiban, de akár kis cégekbe is egyénileg.