Véget ér a BRIC-korszak

Nincsenek jó kilátásai a BRIC csoportnak. Erre utal, hogy éppen a betűszót megalkotó Goldman Sachs húzta le a rolót a Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára fókuszáló alapjánál. A lépés azonban nem előzmények nélkül érkezett. Az alap már csak egészen apró töredékét kezelte a korábbi vagyonának, és a csoport borús kilátásai miatt ebben nem is várnak változást. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti, hogy ezekben az országokban ne lenne semmi lehetőség.

A BRIC-korszak a végéhez közeledik. Ennek egyik biztos jele, hogy a Goldman Sachs október vége óta nem rendelkezik már kizárólag Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában befektető alappal.

A Goldman Sachs BRIC Fund megszüntetése mögött – a vállalat bevallása szerint – az állt, hogy a cég elemzői belátható időn belül nem várnak jelentős felértékelődést az alap eszközeiben. Az alapot az Emerging Markets Equity Fundba olvasztják be, és a bank szerint a lépés része annak a céljuknak, hogy optimalizálják az eszközeiket, illetve megszüntessék az egyes termékeik közötti átfedéseket.

bric1

Az alap likvidálása helyett azért döntöttek az összeolvadás mellett, mert úgy gondolják, hogy ennek révén a befektetőknek lehetőségük nyílik a még jobban diverzifikált fejlődő piaci befektetésre. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy míg a Goldman BRIC alapja szenvedett, fejlődő piaci alapjuk felülteljesítette benchmarkját egy-, három- és ötéves időtávon is.

A döntésnek különös jelentőséget ad, hogy 14 évvel ezelőtt pont a Goldman egyik közgazdásza, Jim O’Neill alkotta meg magát a betűszót is. O’Neill a 2001-ben publikált „Building Better Economic BRICs” című cikkében használta először a kifejezést, amelyet utána világszerte átvettek tőle. A kifejezés annak a nézetnek a szimbólumává vált, miszerint a gazdasági hatalom a fejlett világtól a fejlődő országok felé fog eltolódni a jövőben.

Ezt akkoriban egy hatalmas befektetési boom követte, mára azonban a legnagyobb fejlődő piacok elveszítették akkori csillogásukat. Oroszország és Brazília recesszióval küzd, Kína pedig az 1990 óta elért leggyengébb gazdasági növekedésének néz elébe.

Óriási a tőkekiáramlás

Mélyrepülése során a Goldman BRIC alapja kezelt vagyonának 88%-át elveszítette 2010-es csúcsához képest. Nagysága szeptember végére 98 millió dollárra esett, pedig voltak olyan idők is, amikor még 842 milliót kezelt.

De nem csak a Goldman alapjából áramlik ki a tőke. Az EFPR Global adatai szerint a BRIC országokba befektető alapokból csak az idei év során 1,4 milliárd dollárt vontak ki, ezzel pedig már 15 milliárd fölé növekedett a 2010 vége óta tartó kiáramlás. Ez pedig meghaladja a 2005 óta mért összes beáramlást.

A 2,3 milliárd dollárnyi fejlődő piaci eszközt kezelő Xavier Hovasse szerint mindez azért történt, mert a piacokat ma már sokkal inkább ország-specifikus tényezők mozgatják, mint nagy globális trendek. Hovasse a Bloombergnek adott interjújában arról is beszélt, hogy a BRIC betűszót rejtő csoportnak valójában semmi értelme, hiszen az lényegében csak négy találomra összerakott, teljesen különböző országot rejt. A francia közgazdász szerint minél jobban beszűkítik a befektetések lehetőségeit, annál nehezebb jól teljesíteni, így nem lepődik meg azon, hogy a mindössze négy országra épülő alapok éppen összeomlanak.

A Goldman BRIC alapjának árfolyama 25%-ot esett az október 23-i, utolsó kereskedési napját megelőző 5 év során. Ez pedig még jobban megmagyarázza, miért is veszítette el vonzerejét a négy fejlődő országra épülő befektetési stratégia. A UBS Wealth Management fejlődő piacokért felelős befektetési igazgatója szerint a BRIC országok irányába azok gyors és fenntartható növekedési kilátásai vonzották a befektetőket. Az elmúlt 5 év során azonban éppen ezek a tényezők kérdőjeleződtek meg a leginkább.

A helyzet még tovább romlott az idén…

A BRIC név megalkotását követő évtized során tagországaiban rohamos gazdasági növekedés folyt.

bric2

Azonban, míg a négy ország továbbra is a globális gazdaság több mint ötödrészéért felel, kilátásaik jelentősen romlottak. Egy 2011 decemberében készült jelentésben Dominic Wilson, a Goldman Sachs vezető közgazdásza már megírta, hogy a munkába lépők egyre kisebb száma miatt a BRIC országok valószínűleg már túl vannak a csúcson.

A helyzet pedig tovább romlott az idei év során. Brazíliában egy korrupciós botrány szálai nyúlnak egyre mélyebbre, és negyedévszázada nem látott recesszió ütötte fel a fejét. Az Oroszországgal szemben életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt az orosz vállalatokat kizárták a globális tőkepiacokról, a kínai tőzsdei pánik, illetve az ország növekedési üteme ugyancsak adnak okot aggodalomra. Még Indiában sincs minden teljesen rendben, annak ellenére, hogy a növekedés ott továbbra is gyorsul. Narenda Modi miniszterelnöknek ugyanis komoly harcokat kell megvívnia azért, hogy reformjait véghez vigye.

…de továbbra is vannak ígéretes lehetőségek

Vannak, akik szerint a BRIC országok azonban továbbra is rejtenek nagy lehetőségeket. Ezt vallja a City National Asset Management igazgatója, Anindya Chatterjee is. Chatterjee 775 millió dollárt kezelő fejlődő piaci alapja a fentiek ellenére is átlagosan 8%-ot hozott az elmúlt 3 év során. Ezzel megverte a versenytárainak 98%-át, és mindezt azzal érte el, hogy figyelmen kívül hagyta a brazil és orosz vállalatokat. Ezek helyett inkább az olyan, ázsiai középosztály növekedésére koncentráló cégekre helyezte a hangsúlyt, mint például a kínai internetóriás, a Tencent Holdings.